Hlavní obsah

Podoba teroristy z Londýna je známa. Jméno úřady nezveřejnily

Londýn
Aktualizováno

Vyšetřovatelé znají totožnost teroristy z Londýna, ale zatím ji nebudou zveřejňovat. V parlamentu to ve čtvrtek potvrdila premiérka Theresa Mayová. Dodala, že terorista se narodil ve Velké Británii a kontrarozvědka MI5 ho v minulosti prověřovala.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zdravotníci odvážejí na nosítkách zraněného. Televize Sky News potvrdila, že na snímku je pachatel útoku.

Článek

„Mohu potvrdit, že se jedná o člověka narozeného ve Velké Británii a před několika lety se jím zabývala MI5,“ oznámila Mayová. Kontrarozvědka podle ní měla podezření, že jedná o extremistu. „Ten případ je starý,“ vytkla dále premiérka, podle níž byl případ kdysi uzavřen a terorista v poslední době nebyl v hledáčku bezpečnostních složek.

Mayová nicméně potvrdila, že za středečním útokem podle dosavadních odhadů je „islámská ideologie“.

Zhruba 40letý muž, jehož vzezření naznačuje na původ v jižní Asii, možná v Pákistánu, ve středu odpoledne v centru Londýna nejprve s pronajatým autem srazil tři desítky lidí a pak s nožem vnikl do areálu parlamentu. Zavraždil tři lidi, dalších sedm lidí je v kritickém stavu. [celá zpráva]

Mezi zraněnými jsou cizinci z deseti zemí

Mayová poslancům potvrdila, že mezi 29 zraněnými jsou i cizinci z deseti různých zemí – čtyři Jihokorejci, tři občané Francie (podle médií děti), dva Rumuni, dva občané Řecka a dále lidé z Německa, Irska, Polska, Číny, Itálie a USA.

Podle rumunského serveru hotnews.ro byla mladá Rumunka tou ženou, která byla po nárazu teroristova auta vymrštěna a z Westminsterského mostu spadla do Temže. Devětadvacetiletá architektka se do Londýna vydala se svým snoubencem, aby v britské metropoli v pátek oslavili partnerovy narozeniny. Žena utrpěla mnohočetné zlomeniny a krvácení do mozku, její stav je kritický. Její partner vyvázl se zlomeninou nohy a po ošetření byl z nemocnice propuštěn.

K útoku se zatím nepřihlásila žádná organizace a britští vyšetřovatelé se podle premiérky stále domnívají, že útočník jednal sám. Současně Mayová potvrdila zatčení osmi lidí při šesti raziích v Birminghamu a Londýně. Předsedkyně vlády vysvětlila, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůže sdělit více informací. Dodala však, že šlo o „teroristický čin, jehož cílem bylo narušit demokracii a hodnoty, které se k ní vážou – toleranci, svobodu slova, lidská práva a vládu práva”. Mayová zopakovala, že teroristé nikdy neuspějí.

Reklama

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Výběr článků

Načítám