Hlavní obsah

Kamera zachytila útok v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu policie zná, ale nezveřejní, najel do lidí. Podle komisaře Scotland Yardu Marka Rowleyho policie v noci zatkla sedm lidí v Birminghamu, ve čtvrtek dopoledne k přibyl osmý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila útok v Londýně i pád ženy z mostuVideo: Reuters

 
Článek

Na záznamu z bezpečnostní kamery je vidět auto projíždějící po chodníku na Westminsterském mostě. V jednom momentu padá člověk do vody. Už ve středu bylo jasné, že jde o ženu, kterou se z Temže podařilo vytáhnout živou, ale těžce zraněnou.

Podle stanice BBC bylo auto použité při útoku najato v Birminghamu.

V noci policie z West Midlands podnikla razii na šesti adresách. V jihozápadním předměstí Birminghamu byla na dvě hodiny uzavřena ulice Hagley Road a její okolí. Prohledán byl byt nad jedním obchodem a rychlým občerstvením s curry. Rowley, který má ve Scotland Yardu na starosti boj s terorismem, potvrdil, že bylo zadrženo sedm lidí různých národností. Více však odmítl sdělit, protože vyšetřování dále probíhá.

V průběhu dopoledne policie oznámila zatčení osmého člověka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie provedla v souvislosti s útokem u britského parlamentu razii v BirminghamuVideo: Reuters

Policie se rovněž podle Rowleyho domnívá, že zná identitu útočníka, komisař ji však odmítl sdělit a poskytnout další detaily. Podle vyšetřovatelů je motivace útočníka „islamistická”. Atentátník se inspiroval teroristickými útoky Islámského státu, uvedl list The Guardian. Auta k útoku na civilisty na chodnících byla použita při atentátech v Nice a Berlíně.

Brutální útok

„Útok začal, když auto jedoucí přes Westminsterský most srazilo a zranilo několik kolemjdoucích a tři policisty,” řekl Rowley před novináři. „Vůz pak havaroval v blízkosti parlamentu a nejméně jeden člověk – vyzbrojený nožem – pokračoval v útoku tím, že se snažil proniknout do parlamentu.”

Atentátník napadl nožem jednoho z policistů chránícího budovu parlamentu. Další policisté atentátníka zneškodnili střelbou. [celá zpráva]

Foto: Toby Melville, Reuters

Kolemjdoucí pomáhají zraněné ženě na Westminsterském mostě.

Mezi oběťmi jsou dva civilisté a 48letý policista Keith Palmer, který chránil parlament před útokem. Nepomohla mu ani rychlá pomoc, kterou mu poskytl poslanec. [celá zpráva]

Čtvrtým mrtvým je muž, o kterém je policie přesvědčena, že šlo o útočníka. Zasáhl ho ozbrojený policista, uvedl Rowley.

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Policista Keith Palmer, kterého ubodal terorista v Londýně u parlamentu.

Devětadvacet zraněných lidí je v nemocnici, z nichž sedm je v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou i cizinci, tři francouzští studenti, jeden Australan žijící trvale v Londýně a pět Jihokorejců. Ti byli zraněni při útěku, tři ženy a jeden muž mají zlomeniny, šedesátiletá žena musela být operována kvůli poranění hlavy.

Média již zveřejnila na internetu fotografii podezřelého, který byl po střelbě v péči záchranářů. Podle záběrů šlo o muže snědé pleti s bradkou pocházejícího z jižní Asie.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zdravotníci odvážejí na nosítkách zraněného. Televize Sky News potvrdila, že na snímku je pachatel útoku.

Parlamentní náměstí bylo ve čtvrtek ráno ještě uzavřeno stejně jako přilehlé ulice, varoval dopravní podnik.

Reklama

Výběr článků

Načítám