Hlavní obsah

Nový německý prezident se hned po přísaze pustil do Erdogana kvůli slovům o nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier ve středu na společném zasedání Spolkového sněmu a Spolkové rady slavnostně složil přísahu. V projevu vybídl Němce k obraně demokracie a obrátil se na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s výzvou, aby se vyvaroval dalších nacistických přirovnání na adresu Německa a aby propustil německo-tureckého novináře Denize Yücela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Frank-Walter Steinmeier složil prezidentský slibVideo: Reuters

 
Článek

Steinmeier, který prezidentský úřad od Joachima Gaucka převzal již v neděli, prohlásil, že nebude nestrannou hlavou státu. „Naopak - budu na straně demokracie,” řekl. Hovořil také o Evropě a Evropské unii, jejíž kritika je oprávněná, neboť potřebuje reformy. V této souvislosti však varoval před návratem k nacionálním tématům.

Kriticky se nový německý prezident zmínil o svém tureckém protějšku: „Prezidente Erdogane, ohrožujete, co jsem vybudoval společně s ostatními. Zanechte nestydatého přirovnávání k nacismu! Nepřeřízněte pouto s těmi, kteří chtějí mít Turecko za partnera.”

Erdogan za nacistickou praktiku označil to, že radnice některých německých měst neumožnily tureckým ministrům agitovat na mítincích za přijetí nové turecké ústavy, která posiluje moc prezidenta na úkor parlamentu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier při projevu

Steinmeier také vyzval k propuštění tureckého novináře, který má i německé občanství: „Respektujte právní stát a svobodu médií a novinářů! A propusťte Denize Yücela.“ Yücela, proti jehož zadržení Berlín opakovaně protestoval, označil Erdogan za agenta teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám