Hlavní obsah

Brusel si připomíná bombové útoky z loňského 22. března

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgičané v čele s královskou rodinou si ve středu připomínají tragické události loňského 22. března. Během dvou bombových útoků na letišti a v metru zemřelo 35 osob, včetně tří teroristů, a více než 300 lidí bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brusel si připomíná bombové útoky z loňského 22. březnaVideo: AP

 
Článek

Smutné výročí si v Bruselu připomněli hned ráno „minutou hluku“, kterou chtějí řidiči vlaků, tramvají, autobusů i osobních aut ukázat, že „nezapomněli a budou stále bojovat proti nenávisti a teroru“.

Foto: Handout, Reuters

Snímek zraněné ženy na Bruselském letišti, který otiskla většina světových médií

Belgický král Filip a chotí Mathildou uctil památku nejprve na letišti Zaventem, kde se dva teroristé odpálili v 7.58 ráno místního času. Piety se účastnil i premiér Charles Michel a shromáždění drželi minutu ticha.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgický král Filip s královnou Mathildou na pietním shromáždění na bruselském letišti Zaventem

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgický premiér Charles Michel na pietní akci na bruselském letišti Zaventem

Královský pár se následně přesunul do Evropské čtvrti. Tam se ve stanici metra Maelbeek uprostřed ranní špičky odpálil útočník s výbušninami u těla. Byl to Khalid El Bakraoui, bratr Brahima El Bakraouiho, jednoho z vrahů z letiště. Tento útok si Brusel ve středu připomněl druhou minutou ticha.

Král s královnou následně slavnostně vedle unijních institucí odhalí nový, 20 metrů vysoký památník.

Po poledni se uskuteční další pietní shromáždění na náměstí u historické budovy Burzy v centru města, kam loni přicházely tisíce lidí, aby vyjádřily svou soustrast rodinám obětí jak mluveným, tak i psaným slovem. Řada z nich zanechala na pěší promenádě své namalované poselství.

Brusel bude pietami žít celý den. Na několika místech se budou pořádat bohoslužby, v Molenbeeku v baptistickém kostele se uskuteční společný koncert křesťanských i muslimských zpěváků.

Radnice hodlá v lesoparku Sonien zasadit 32 stromů, za každou nevinnou oběť jeden. Dále se budou organizovat happeningy, diskuse, umělecké instalace i performance.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Bezpečnostní složky na bruselském letišti Zaventem

Bezpečnostní opatření stále trvají

Po teroristických útocích stále platí vysoký stupeň nebezpečí, v ulicích a v metru se pohybují ve zvýšeném počtu vojáci a ozbrojení policisté.

Představitelé země se přitom dušují, že bezpečnostní situaci mají pod kontrolu. Nicméně četná policejní prohlášení naznačují obavy z dalších možných útoků, zejména radikálních islámských navrátilců ze Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám