Hlavní obsah

Německý soud potrestal muslimské mladíky za útok na sikhskou modlitebnu

Berlín

Za loňský bombový útok na sikhskou modlitebnu v Essenu uložil německý soud trojici sedmnáctiletých mladíků tresty vězení v délce šesti, respektive sedmi let. Verdikt padl v úterý v neveřejném procesu, informovala agentura DPA. Essenská policie tehdy čin označila za terorismus.

Foto: Profimedia.cz

Poničená sikhská modlitebna v Essenu

Článek

Jako motiv činu označil soud nenávist vůči jiným náboženským vyznáním s tím, že odsouzená trojice udržovala velmi intenzivní kontakty s radikální salafistickou větví islámu. Radikalizace mladíků podle soudu trvala měsíce a roky, nicméně jejich spojení s teroristickou organizací Islámský stát nebylo podpořeno důkazy.

Trojici mladíků bylo v době činu 16 let. Dvěma z nich soud uložil sedm, respektive šest let a devět měsíců za to, že loni v dubnu před vstupem do modlitebny odpálili bombu, kterou sami vyrobili. Jejich čin soud označil za pokus o vraždu a za těžké ublížení na zdraví. Oba vypověděli, že nechtěli nikoho zabít, jen vystrašit.

Třetí odsouzený byl potrestán šestiletým vězením, neboť se na plánování a přípravách útoku podílel.

Foto: Roland Weihrauch, ČTK/AP

Soudce essenského soudu Volker Uhlenbrock (vpravo) potrestal mladíky vzhledem k jejich věku vysokými tresty vězení za útok na sikhskou modlitebnu.

Sikhové jsou vůči ostatním mírumilovní

V chrámu se krátce před explozí konala svatba se dvěma sty hosty, při výbuchu byli zraněni tři lidé včetně duchovního. Škoda způsobená útokem činí 135 tisíc eur (3,6 miliónu korun).

Sikhismus, který se vyznačuje mírumilovným vztahem k ostatním náboženstvím, má v Německu poměrně málo přívrženců. V celé zemi je jich odhadem do 15 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám