Hlavní obsah

Po veřejnoprávních médiích chce vládní PiS převzít v Polsku i ta regionální

Právo, Pavol Minárik

Polská konzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS) chce po veřejnoprávních médiích převzít do svých rukou i média regionální, které z 90 procent vlastní hlavně německé a německo-švýcarské koncerny Axel Springer, Bauer či Passauer Neue Presse. PiS, která absolutně kontroluje Polskou televizi (TVP) i Polské rádio (PR), „doufá, že jí to pomůže vyhrát příští komunální volby“, upozornil v pondělí deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski s Beátou Szydlovou, kterou strana nominovala na post premiérky.

Článek

„Není možné, aby toto velmi delikátní podnikání bylo v rukou cizího kapitálu,“ uvedl v minulých dnech náměstek ministra kultury Jaroslaw Sellin, do jehož kompetence média spadají. Nejlepší by podle něj bylo, kdyby zahraniční koncerny dobrovolně prodaly své podíly státu, ale nevyloučil ani jiné „zrychlovací mechanismy“.

„Repolonizace“ regionálních médií je podle poslankyně vládní PiS Barbary Bubulové „strategickým rozhodnutím“, protože je nutné „rozbít monopol zahraničních mediálních skupin“. Ty v Polsku vlastní dvacet deníků o celkovém nákladu převyšujícím milión výtisků. Podle sociologa Mikolaje Cześnika je to, co nyní chystá PiS, „ podobná operace, jako byla dříve převzetí veřejnoprávních médií“.

Od podzimu roku 2015, kdy vyhrálo PiS volby, jen z TVP vyhodilo nebo přinutilo odejít na 200 předních novinářů a řídících pracovníků. Ti, kteří zůstali, „buď musí plnit programovou linii PiS, nebo mlčet“, upozornil Bartosz Weglarczyk z portálu Onet. pl.

To, co rozpoutalo PiS, se odrazilo i na svobodě tisku, když se Polsko v roce 2016 propadlo o 29 příček na 47. místo, uvedli nedávno představitelé mezinárodní novinářské organizace Reportéři bez hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám