Hlavní obsah

Záchranáři na Fatře měli napilno, za odpoledne se tam ztratilo 14 turistů včetně Čechů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá Fatra

Za jediné víkendové odpoledne zabloudilo na Malé Fatře celkem 14 turistů včetně několika Čechů. Horští záchranáři je ale všechny dostali do bezpečí. Informoval o tom web slovenské Horské záchranné služby.

Foto: HZS SR

Vysílená turistka

Článek

První požádala v sobotu o pomoc šestičlenná skupina slovenských turistů. Při sestupu z hřebene nedaleko Malého Kriváně ztratili v silném větru a špatné viditelnosti orientaci.

„Dvě osoby byly už v čase nahlášení vyčerpané. Horští záchranáři jim vyrazili na pomoc na základě zjištěných souřadnic GPS,“ uvedla horská služba.

Turisty ve věku kolem třiceti let postupně sváželi pomocí skútru a terénního vozidla do Sučan.

Přibližně ve stejném čase přijali horští záchranáři žádost o pomoc od tří slovenských turistek, které z důvodu nepříznivého počasí ztratily orientaci při sestupu z Malého Kriváně do Snilovského sedla.

Záchranáři se proto rozdělili do dvou skupin. Jedna pokračovala v sestupu s nalezenou skupinou a druhá vyrazila hledat turistky. Policie na žádost horských záchranářů lokalizovala mobilní telefon jedné z turistek. Ženy ve věku přibližně 50 let našli záchranáři vyčerpané a promrzlé, ale naštěstí bez zranění.

Pět Čechů v nesnázích

Do třetice požádala o pomoc ze stejné lokality skupina pěti českých turistů, kteří směřovali z Chaty pod Suchým na Malý Kriváň. Z důvodu špatného počasí zabloudili.

V průběhu tísňového hovoru se spojení přerušilo a horští záchranáři tuto skupinu turistů nemohli přesně lokalizovat. Když právě sestupovali s dříve zmiňovanými třemi Slovenkami, však naštěstí uslyšeli volání Čechů o pomoc.

České turisty našli bez zranění, ale promrzlé, promočené a značně vyčerpané. „Čeští turisté nedisponovali dostatečnou zimní výstrojí,“ konstatoval web horské služby.

Všechny zachráněné turisty dostali horští záchranáři v pořádku do Sučan. Záchranná akce byla ukončena ve dvě hodiny v noci ze soboty na neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám