Hlavní obsah

Nizozemsko zatrhlo vyhrožujícímu tureckému ministrovi kampaň mezi tamními Turky. Ani nesměl přistát

– Istanbul/Rotterdam • Aktualizováno

Nizozemsko v sobotu nepovolilo tureckému ministrovi zahraničí Mevlütovi Çavuşogluovi přistát v Rotterdamu, kde se chtěl setkat s tamními Turky v rámci kampaně před referendem o změně turecké ústavy. Çavuşoglu přitom dříve v televizi hrozil pro tento případ tvrdými sankcemi.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Nizozemská vláda oznámila, že se rozhodla zrušit tureckému letadlu povolení přistát. Odvolala se na bezpečnostní důvody a veřejný pořádek.

Uvedla také, že výhružky tureckými sankcemi znemožnily snahu o rozumné východisko.

„Můžete zakázat našemu ministrovi zahraničí letět, ale uvidíme, Holandsko, jak po tomto budou vaše letadla létat do Turecka,” řekl Recep Tayyip Erdogan s tím, že má na mysli „diplomaty, a ne běžné občany”. Za nizozemským postupem vidí „pozůstatky nacismu” a „fašisty”.

Çavuşoglu se chtěl v sobotu v Rotterdamu zúčastnit shromáždění na podporu nadcházejícího referenda o změně turecké ústavy. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ale v pátek akci zakázal.

Foto: Profimedia.cz

Starosta nizozemského Rotterdamu Ahmed Aboutaleb (abú Tálib) pochází z Maroka, odkud přišel v 15 letech.

„Vydám se dnes do Rotterdamu,” řekl ministr televizi CNN Turk. Pokud mu Nizozemsko odepře povolení letět do Rotterdamu, Turecko podle něj odpoví tvrdými hospodářskými a politickými sankcemi.

Velvyslanec na koberečku

Turecký ministr zahraničí už v sobotu ráno v televizi hrozil "tvrdými sankcemi", pokud mu nizozemské úřady v cestě zabrání. Nizozemská vláda následně oznámila, že se rozhodla zrušit tureckému letadlu povolení přistát. Kabinet se odvolal na bezpečnostní důvody a na potřebu zajistit veřejný pořádek a uvedl také, že výhružky tureckými sankcemi znemožnily snahu o rozumné východisko.

Ankara si předvolala chargé d'affaires nizozemského velvyslanectví, aby protestovala.

Nizozemský zákaz odsoudil i předseda nejsilnějšího tureckého opozičního uskupení, levicové Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu: „Ti, kdo brání demokracii, by neměli dělat takové věci. Říkáte si demokrati a pak nepovolíte let tureckého ministra?“

Turečtí politici v posledních dnech rozjeli kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí podle některých zdrojů zhruba tři milióny Turků. Údajně asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Německé místní úřady ale v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana, který postup Němců přirovnal k počínání nacistických úřadů v první polovině 20. století.

Anketa

Postupují Německo a Nizozemsko správně, když neumožňují tureckým politikům agitovat mezi tamními Turky před tureckým referendem?
Ano
98,2 %
Ne
1,8 %
Celkem hlasovalo 8840 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám