Hlavní obsah

Historik našel unikátní barevný film ze Stalinova pohřbu. Natočil ho Američan

Rádio Svobodná Evropa zveřejnilo dosud nepublikovaný barevný obrazový záznam z pohřbu někdejšího sovětského vůdce Josifa Stalina. Záběry, pořízené pobočníkem tehdejšího vojenského přidělence na ambasádě Spojených států jsou unikátní v tom, že jde o jediný nezávisle pořízený záznam velkolepého loučení s diktátorem.

Foto: Archiv, Právo

Josif Stalin

Článek

Major Martin Manhoff pobýval v Sovětském svazu déle než dva roky a za tu dobu pořídil velké množství obrazového materiálu, na němž zachytil každodenní život obyvatelstva v době nejtužší sovětské totality.

Když byl atašé v roce 1954 nařčen ze špionáže a vypovězen ze Sovětského svazu, záběry a snímky pořízené na 16 milimetrový pásek si odvezl s sebou. Ve Spojených státech ale celá desetiletí ležely uschované v lepenkových krabicích.

Našel je až historik ze Seattlu v bývalé karosárně na severozápadním pobřeží Spojených států. Nyní se na ně prostřednictvím webu Rádia Svobodná Evropa, může podívat i široká veřejnost.

Na záznamu jsou vidět stovky vojáků na Rudém náměstí, jak v dlouhém zástupu pochodují za lafetou se Stalinovými ostatky. Na začátku průvodu pochodují komunističtí papaláši a v jejich čele politbyro.

Reklama

Výběr článků

Načítám