Hlavní obsah

Polky vyšly do ulic, bojují proti zpřísnění potratů. Vládě ukázaly červené karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polky se zahalily do černé a opět vyšly do ulic, aby protestovaly proti vládě, která chystá zpřísnění potratového zákona. Demonstrace a protestní pochody se konaly v 85 městech, napsala Gazeta Wyborcza. Ve Varšavě demonstrovaly tisíce žen, které vládě ukázaly červené karty za to, jak omezuje ženská práva a snaží se odepřít právo na potrat i znásilněným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polky vyšly do ulic, bojují proti zpřísnění potratůVideo: Reuters

 
Článek

Mohutná demonstrace ochromila podle reportéra Gazeta Wyborcza polskou metropoli. V části města nejezdí městská hromadná doprava. Hlavním sloganem akce je Solidarita.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Květinová demonstrace Polek před parlamentem

Mnohatisícová demonstrace se konala i v Krakově, v Poznani dorazilo několik tisíc žen, stovky se jich sešly v Olštýně.

Ženy protestují proti záměru vlády zpřísnit potratové zákony. Kabinet se o to pokusil už vloni v říjnu, ale pod tlakem polských žen od tohoto záměru nakonec strana Právo a spravedlnost (PiS) ustoupila. Šéf strany Jaroslaw Kaczyński si ale stojí za svým. Agentuře PAP řekl, že ve snaze omezit interrupce neustane.

„Budeme bojovat, abychom zajistili, že i komplikovaná těhotenství, kde je jisté, že dítě zemře, nebo bude vážně znetvořené, musejí skončit porodem. Takže dítě může být pokřtěno, dostat jméno a nakonec pohřbeno,“ řekl.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Polky demonstrují před varšavskou katedrálou na akci sbohem biskupům

Oleje do ohně přilil ministr zdravotnictví Konstanty Radziwill. Prohlásil, že jako lékař by znásilněné ženě nepředepsal takzvanou pilulku po, tedy postkoitální antikoncepční lék.

„My ženy nebudeme dále poslouchat zákazy zavedené naší vládou a církví, protože přestavujeme sílu, protože máme moc. Nemůžete nás porazit, neboť máme tu nejsilnější zbraň - solidaritu,“ uvedly organizátorky.

Akce se konaly v rámci mezinárodní stávky žen při příležitosti Mezinárodního dne žen. Polky vyjádřily solidaritu Turkyním, protože jedna z jejich demonstrací byla násilím rozehnána.

Reklama

Výběr článků

Načítám