Hlavní obsah

Zemím, které odmítají migranty, sebereme peníze, navrhuje rakouský kancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Jen několik hodin poté, co německý ministr financí Wolfgang Schäuble odmítl trestání odpůrců kvót pro přerozdělování uprchlíků, oživil myšlenku rakouský kancléř Christian Kern. Den před zahájením summitu EU prohlásil, že by se zemím, které se odmítají na přerozdělování podílet, měly krátit prostředky z eurofondů.

Foto: ČTK/AP

Rakouský kancléř Christian Kern

Článek

„Pokud by se země vyhýbaly řešení migračního problému anebo snižovaly daně na úkor svých sousedů, pak by neměly dostávat miliardy z Bruselu,“ řekl Kern německému listu Die Welt. V otázce daní narážel zejména na Maďarsko, které chce snížit korporátní daň tak, aby byla nejnižší v Evropě.

Rakouský kancléř dále poznamenal, že zatímco v oblastech rozvoje, bezpečnosti či v otázce protiruských sankcí očekávají tyto země solidaritu, tak v otázce řešení uprchlické krize solidární nejsou. „Selektivní solidarita“ by tedy podle něj měla vést k „selektivním platbám“. „V Bruselu o tom budeme diskutovat,“ prohlásil Kern.

Přerozdělování migrantů podle kvót odmítají země visegrádské čtyřky včetně České republiky. Návrh na krácení dotací Čechům, Slovákům, Maďarům a Polákům za to, že nechtějí povinné přerozdělování, vyslovilo několik evropských politiků. V úterý ho však odmítl německý ministr financí z křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové Wolfgang Schäuble. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám