Hlavní obsah

Krácení eurofondů jako odplata za neochotu přijímat uprchlíky? Německý ministr Schäuble je proti

– Berlín

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) je proti tomu, aby se evropským zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, krátily dotace z Evropské unie. Schäuble v úterý řekl, že je třeba chápat rozdíly.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že se v Evropě musíme snažit přemýšlet o rozdílných situacích v jednotlivých evropských zemích. Proto jsem pochopil, že připravenost a schopnost přijímat lidi z jiných kontinentů je na základě odlišných zkušeností rozdílná,“ řekl Schäuble na setkání se zahraničními novináři.

Záležitost se podle něj nedá řešit tím, že se řekne: „Když vy něco nesplníte, tak vám něco sebereme.“ To k ničemu nepovede, míní šéf německé pokladny. Je podle něj třeba hledat jiné řešení.

Jak by konkrétně mohlo vypadat, nenaznačil. Poznamenal ale, že není možné veškerou zátěž nechávat na zemích, jako je Řecko nebo Itálie, které nesou zodpovědnost za ochranu schengenských hranic.

Jednou ze zemí, která povinné přerozdělování uprchlíků odmítá, je i Česká republika. Česko by do konce letošního roku zčásti dobrovolně a zčásti kvůli povinným kvótám mělo přijmout několik tisíc uprchlíků.
O krácení dotací, které by se mohlo dotknout i České republiky za to, že odmítá přijmout migranty na základě kvót, mluví i někteří němečtí politici v čele s kandidátem socialistů na kancléře Martinem Schulzem.

Reklama

Výběr článků

Načítám