Hlavní obsah

Slovenští horští záchranáři pomáhali českým turistům

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Dvojice českých turistů ve věku 21 a 22 let se v pátek večer dostala v Malé Fatře do nesnází. Směřovali na Chatu pod Chlebem, když jeden z nich kvůli vyčerpanosti nemohl pokračovat v cestě.

Foto: HZS Slovensko

Záchrana české lyžařky

Článek

Jeho kamarád proto požádal o pomoc horské záchranáře. „Záchranáři jim po příchodu na místo nabídli teplé nápoje a energetické tyčinky,“ napsal web Horské záchranné služby (HZS).

Horští záchranáři poté doprovodili české turisty do Vrátné doliny. Záchranná akce byla ukončena o půlnoci.

Nasazení vrtulníku

Devětatřicetiletá lyžařka z České republiky utrpěla ve čtvrtek ve Vysokých Tatrách vážnou zlomeninu nohy. Do lyžařského střediska v Tatranské Lomnici proto letěl vrtulník, který na místě vyložil lékařku.

Web HZS napsal, že na místo dorazili jako první horští záchranáři, kteří ženě poskytli první pomoc. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu lyžařky však museli požádat o součinnost posádku Vrtulníkové záchranné zdravotní služby AIR Transport Europe z Popradu. „Pracovníci lyžařského střediska v krátkém čase zabezpečili lyžařský svah pro bezpečné přistání vrtulníku,“ napsal web HZS.

Vrtulník vysadil na svahu lékařku, která poskytla zraněné lyžařce neodkladné ošetření a nohu ji zafixovala. Češka byla poté přeložena na palubu vrtulníku a transportována do popradské nemocnice. Web HZS konstatoval, že stav české lyžařky byl při transportu stabilizovaný.

Smrt Poláka

Tragicky skončil v pátek pád 21letého polského horolezce ve Vysokých Tatrách. Polák v Malé Studené dolině uklouzl a padal asi 150 metrů. Jeho kolegové přivolali horské záchranáře a na místo se vydal i chatař z Téryho chaty. Právě on našel tělo Poláka bez známek života. Horští záchranáři poté transportovali tělo do Starého Smokovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám