Hlavní obsah

Makedonský prezident odmítá vládu se zastoupením Albánců, bojí se rozpadu země

Skopje

Makedonský prezident Gjorge Ivanov nadále odmítá pověřit sestavením nové vlády předsedu Sociálnědemokratické strany (SDSM), přestože mu Zoran Zaev už v pondělí řekl, že v parlamentu získal většinovou podporu. Prezident neustoupil ani tlaku z EU. Obává se, že by vláda SDSM s podporou stran albánské menšiny ohrozila jednotu země. Zaev akceptoval podmínku, že albánština bude druhým úředním jazykem v zemi.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

zastánci levice při pondělním pochodu pod heslem Za jednotnou Makedonii

Článek

Ivanov své odmítnutí svěřit mandát k vytvoření vlády Zaevovi odůvodňuje tím, že vládní program vůdce opozice by ohrozil svrchovanost, nezávislosti a jednotu státu.

Neustoupil ani naléhání šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové, aby mandát Zaevovi dal.

S podporou makedonských Albánců

Zaev, jehož strana skončila ve volbách druhá, na rozdíl od bývalého premiéra a šéfa dosud vládnoucí strany VMRO-DPMNE Nikoly Gruevského při koaličním vyjednávání s albánskými stranami uspěl a zajistil si ve 120členném parlamentu podporu 67 poslanců.

Ke 49 zástupcům sociální demokracie se přidalo 18 zákonodárců tří stran makedonských Albánců — Demokratické unie pro integraci (DUI), hnutí Besa a Aliance pro Albánce.

Zaev totiž při koaličním vyjednávání akceptoval požadavky Albánců, k nimž patří kromě jiného albánština jako druhý úřední jazyk na celém území Makedonie nebo lepší zastoupení Albánců v nejvyšších funkcích.

Vítěz neobnovil koalici

VMRO-DPMNE vyhrála prosincové parlamentní volby ziskem 51 mandátů. Nepodařilo se jí však obnovit koalici s nejsilnější makedonskoalbánskou stranou DUI, která má deset poslanců. Gruevski totiž důrazně odmítl podmínky z takzvané tiranské platformy, kterou představitelé makedonských Albánců spolu dojednali v Tiraně za přispění albánského premiéra Ediho Ramy.

Podle VMRO-DPMNE by splnění těchto požadavků znamenalo „nové definování” státu, jeho rozdělení a zkázu.

Problémem také je, že s nástupem Zaevovy vlády by Gruevskému a řadě lidí v jeho blízkém okruhu hrozilo trestní stíhání. Albánci mezi svými podmínkami mají i pokračování činnosti speciální prokuratury, která má vyšetřit trestné činy ve vysokých kruzích, z nichž jsou podezřelí hlavně politici z VMRO-DPMNE včetně Gruevského.

Dohodu s Gruevským Zaev odmítl

Napětí kolem formování nové vlády postupně nebezpečně narostlo a z tábora kolem VMRO-DPMNE zazněly hlasy naznačující i možný násilný střet. Gruevski uplynulý víkend dokonce nabídl Zaevovi „bezvýhradnou” podporu jeho menšinovému kabinetu, pokud na podmínky albánských stran nepřistoupí. Předseda SDSM to ale rozhodně odmítl.

„Gruevski a jeho nejbližší spolupracovníci se budou zodpovídat za rozkrádání, zločiny, korupci, za osobní, profesionální a rodinné tragédie, které způsobili občanům Makedonie,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám