Hlavní obsah

Smrt známého DJ rozvířila v Itálii diskuzi o eutanazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Známý italský DJ Fabiano Antoniani, který byl od roku 2014 po autonehodě chromý a slepý, podstoupil v pondělí ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu. V rodné zemi, kde eutanazie není možná, tím opět rozvířil debatu na toto téma. O to, aby mohl dobrovolně odejít ze života, muž marně bojoval s úřady a nepomohl mu ani prezident Sergio Mattarella.

Foto: Profimedia.cz

Fabiano Antoniani

Článek

„Nakonec jsem ve Švýcarsku a bohužel jsem se sem dostal sám, bez pomoci své země,“ řekl DJ Antoniani podle BBC na poslední audionahrávce.

Do Švýcarska jej doprovodil někdejší poslanec a aktivista Marco Cappato, který za právo na eutanazii dlouhodobě bojuje. Na Twitteru potvrdil, že asistovaná sebevražda proběhla podle plánu.

„Fabio zemřel v 11:40. Rozhodl se odejít v souladu s platnými předpisy v zemi, která není jeho rodnou,“ napsal aktivista.

Asistovaná sebevražda není ve Švýcarsku nezákonná a nemusejí ji provádět jen lékaři. Od roku 1998 ji například v Curychu provádí nezisková organizace Dignitas, která klientům podává smrtící dávky barbiturátů. Možnosti zemřít důstojně tam už využily stovky lidí včetně cizinců.

V Itálii naopak za provedení eutanazie hrozí případnému asistentovi až dvanáct let vězení. Pacient může požádat pouze o to, aby mu byla ukončena léčba.

O eutanazii se v zemi nediskutuje jen v souvislosti s případem Antoniani.

V roce 2006 rozvířil debatu případ Piergiorgia Welbyho, který trpěl závažnou formou svalové dystrofie a zemřel během vleklé soudní pře o to, zda smí být na přání zprovozen ze světa. Změně zákona brání mocná katolická církev, která eutanazii považuje za hřích.

Anketa

Povolili byste v Česku eutanazii?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3114 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám