Hlavní obsah

Syn nacisty vrátil Polákům ukradená díla

Právo, PM

Rakušan Horst Wächter (78), syn Otty Wächtera, jenž byl v letech 1939–42 nacistickým gubernátorem Krakova, vrátil Polsku umělecká díla ukradená za okupace.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mapa Polska z 18. století se vrátila zpět.

Článek

Polským úřadům předal dva cenné obrazy a historickou mapu, jichž se nacisté zmocnili při rabování krakovského Národního muzea.

Podle deníku Rzeczpospolita k vracení skvostů výrazně přispěla historička Magdalena Ogóreková. Při přípravě studie o Ottu Wächterovi našla ve Financial Times fotografii jeho syna Horsta s historickou mapou Krakova. Spojila se pak s ním a zeptala se, jak k mapě přišel.

Ten jí otevřeně přiznal, že „rodiče ji i s jinými uměleckými díly přivezli z Krakova“.

Mozkem prý byla žena gubernátora

List Rzeczpospolita napsal, že nacisté v době okupace ukradli a vyvezli z Polska asi půl miliónu uměleckých děl, z nichž kolem 100 tisíc dosud nebylo vypátráno a vráceno.

Přestože rozkaz k vyrabování muzea vydal gubernátor Wächter, mozkem operace byla podle médií jeho žena Charlotte, prý znalkyně umění. V muzeu proto pečlivě vybrala nejcennější díla, jimiž později vybavila gubernátorovo sídlo v Krakově a jež pak rodina z Polska odvezla. Podle televize Polsat při ceremonii vrácené skvosty převzal šéf Národního muzea v Krakově Andrzej Szczerský.

Reklama

Výběr článků

Načítám