Hlavní obsah

Atentátník z Guantánama strhl lavinu kritiky na britskou premiérku Mayovou

Právo, mcm
Londýn

Z oslabení dohledu nad teroristou, který se před několika dny odpálil při útoku Islámského státu (IS) u Mosulu, byla obviněna britská premiérka Theresa Mayová. Před nástupem do čela vlády totiž byla ministryní vnitra. Její předchůdci v této funkci nyní tvrdí, že za Mayové bylo monitorování Jamala al-Haritha ukončeno.

Foto: Profimedia.cz

Jamal al-Harith

Článek

Obvinění vznesli dva labourističtí exministři vnitra David Blunkett a Jack Straw. Blunkett naznačil, že dohled nad propuštěnci z Guantánama byl za Mayové ukončen. Straw zase řekl: „Jedna z věcí, které (Mayová) opravdu udělala, bylo oslabení schopnosti úřadů držet podezřelé z terorismu pod účinným dohledem.“

Získal IS jeho odškodnění?

Kritika přichází poté, co bulvární The Daily Mail obvinil expremiéra Tonyho Blaira, že se u Američanů zasadil o Harithovo propuštění z Guantánama. Blair odpověděl, že to udělal až po kampani tisku. Navíc obvinil vládní konzervativce, že dali Harithovi milión liber odškodného za americké zajetí.

Blunkett vyzval úřady, aby vyšetřily, zda terorista nepředal částku IS. Harithova rodina tvrdí, že milión liber nikdy nedostala, protože suma byla prý pro „čtyři nevinné včetně Jamala“.

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Reklama

Související články

Na Guantánamu je poprvé méně než sto vězňů

V americké věznici Guantánamo na Kubě je poprvé od jejího otevření v roce 2002 méně než sto vězňů. Ve čtvrtek bylo deset zadržovaných Jemenců vydáno do Ománu,...

Výběr článků

Načítám