Hlavní obsah

Slovenští policisté zadrželi ženu, která pomočila a spálila korán. Hrozí jí až šest let

– Bratislava
Právo, ivi

Čtyřiadvacetiletá Slovenka Sheila S. z města Ružomberok, která na videu zveřejněném na internetu pomočila a spálila korán, byla zadržena a čelí obvinění ze zločinu výroby extremistických materiálů a hanobení náboženského přesvědčení. Hrozí jí tři až šest let vězení. V pátek to potvrdila mluvčí slovenské generální prokuratury Andrea Predajňová.

Foto: tvnoviny.sk

Slovenka na videu spálila Korán

Článek

„Byla zadržena, protože existují důvody útěkové vazby a obavy z pokračování v trestné činnosti,“ řekla Predajňová.

Po zadržení v Ružomberku byla Sheila S. převezena do Bratislavy. Mluvčí policejního prezidia Denisa Baloghová konstatovala, že krom jiného čelí žena obvinění z hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Trestnímu stíhání by se mladá Slovenka mohla vyhnout jen v případě, že by jí bylo diagnostikováno duševní onemocnění.

Obviněná na videu pod slovenskou vlajkou roztrhá, pomočí a poté spálí svatou knihu muslimů korán. Pálení koránu považují muslimové za neodpustitelný čin.

„Co se týče islámu. Jsou to pro mě paraziti. Toto odkazuji všem za Československo a svolávám všechny do boje,“ řekla žena na videu.

Ohrozila národní bezpečnost?

Kopie videa se na internetu nezadržitelně šíří. Podle odborníků může žena tímto činem ohrozit nejen sebe, ale také své spoluobčany. Řada cizinců upozornila, že aktivity této dívky jsou přímo spojovány se Slovenskem a postojem Slováků k muslimům.

„V době terorismu může tato provokace vážně ohrozit bezpečnost Slovenska,“ konstatovala televize Joj. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám