Hlavní obsah

Vracení dvou pětin běženců krachlo, přiznala Unie

DPA, mcm, vpl

Po velké přistěhovalecké vlně chce nyní Německo i další donedávna „vítací“ státy vracet běžence intenzivně zpátky domů. Analýza evropské pohraniční agentury Frontex ale ukazuje, že to nebude vůbec snadné. Zjistila, že loni se podařilo provést necelé tři pětiny nařízených repatriací, takže dvě pětiny chystaných návratů běženců zkrachovaly.

Foto: Ismail Zetouny, Reuters

Repatriace neúspěšných žadatelů o azyl selhává.

Článek

„Kvóta je těsně u 58 procent,“ shrnul německý list Die Welt a dodal, že ale „skutečnost by mohla být ještě nižší“. Čtyři unijní státy totiž počítaly repatriace podle jiné metodiky než zbytek EU.

Unijní státy vydaly loni podle Frontexu celkem 305 tisíc rozhodnutí o vyhoštění. Avšak jen asi 176 tisíc osob bylo skutečně vráceno do své vlasti nebo odesláno do jiné země. Na zbylých 139 tisíc – což odpovídá 42 procentům všech případů – už nedošlo.

Falešné doklady zjištěny u tisíců

Podle Frontexu byly důvodem neúspěchů při vracení jak chybějící dokumenty, tak neochota zemí původu brát zpět své rodáky. Jde zejména o země západní Afriky. Mimo to řada odmítnutých žadatelů o azyl a dalších migrantů určených k repatriaci jednoduše zmizela z dohledu úřadů.

Ty při vyřizování azylových žádostí narážely navíc masově na problém předkládaných falešných dokladů. Podle Frontexu se jich loni podařilo odhalit celkem jedenáct tisíc, a to u lidí, kteří se už dostali do EU a cestovali po ní. Dalších sedm tisíc lidí bylo zadrženo, když se s falšovanými doklady snažili do Unie proniknout. Jedním z držitelů padělaných dokumentů byl i pachatel loňského atentátu na berlínském vánočním trhu.

Dvě třetiny jdou prostě za lepším

V zemích, jako jsou Itálie, Francie a Španělsko, se však tzv. usnadňovači neomezují jen na zajištění falešných dokumentů. Organizují také podvodné sňatky a poradenské služby, které imigranty poučovaly, jak zneužít slabin v zákonech. Přestože se loni podařilo zadržet asi 1200 osob, které se podílely na pašování lidí, tento zločinecký „průmysl“ vzkvétá.

Z výpovědí osob, které dorazily do Unie přes centrální Středomoří (tedy z Libye), vyplývá, že služby pašeráků využilo plných 96 procent z nich. Dvě třetiny z těchto migrantů navíc přiznaly, že do Unie zamířily z čistě ekonomických důvodů.

Rozsáhlé pašerácké sítě tak přiživují migrační krizi, na které vydělávají. Navíc kriminální struktury prý stále víc používají propašované běžence jako „se­xuální pracovníky“ či otroky.

Loni bylo zaznamenáno půl miliónu pokusů o ilegální přechod hranic Unie, tedy skoro třiapůlkrát méně než v roce 2015 – to jich bylo 1,8 miliónu. Počet osob zadržených kvůli nelegálnímu pobytu však loni klesl proti předloňsku jen o třetinu, na 492 tisíc.

Němci zakážou dětská manželství

Představitelé stran německé vládní koalice – křesťanských (CDU/CSU) a sociálních (SPD) demokratů –  se po několikaměsíčním sporu dohodli na zákazu tzv. dětských manželství, napsal ve čtvrtek deník Der Tagesspiegel.

Podle listu počítá návrh s tím, že v budoucnu budou za neplatná prohlášena všechna manželství, v nichž je jednomu z partnerů méně než 16 let. Toto ustanovení se bude vztahovat i na svazky uzavřené mimo SRN. Při posuzování bude rozhodující termín uzavření sňatku.

Část SPD původně prosazovala, aby úřady v tomto ohledu nezasahovaly. Naopak bavorská CSU trvala na tom, že právní stát musí zajistit, že nebudou vznikat manželství proti vůli některého ze zainteresovaných, především nezletilých žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám