Hlavní obsah

Americký ministr obrany pohrozil členským zemím NATO snížením svých závazků

Brusel
Aktualizováno

Ministr obrany USA James Mattis ve středu v bruselské centrále NATO ujistil své protějšky z členských zemí, že Aliance zůstává základním stavebním kamenem transatlantické spolupráce. Pohrozil však, že americké závazky by mohly být menší, pokud nebudou ostatní členské země přispívat na obranu stejně jako USA.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis v ústředí NATO

Článek

Mattis popsal NATO jako „základní kámen pro Spojené státy a celé transatlantické společenství”, uvedla CNN.

„Amerika splní své závazky,” ubezpečil Mattis své partnery v NATO, okamžitě však podle listu The Washington Post dodal: „Jestliže vaše země nechtějí vidět, že Amerika zmenší své závazky, každé z vašich hlavních měst musí ukázat, že podpoří naši společnou obranu. Američané nemohou dělat více pro budoucí bezpečnost vašich dětí, než děláte vy sami. Není dál možné, že americký plátce daní nese disproporční podíl na obraně západních hodnot.”

Jen pět z 28 členů paktu dává na obranu požadovaná dvě procenta HDP. Americký ministr připomněl, že na dvě procenta se nyní kromě Spojených států dostaly jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko.

„Okamžitý a trvalý pokrok" v této věci je podle Mattise jediný způsob, jak udržet NATO věrohodné a s dostatečnými schopnostmi k vlastní obraně. „Je fér požadovat, aby všichni, kdo těží z nejlepší obrany ve světě, nesly proporcionální podíl na nutných nákladech na obranu svobody,” dodal Mattis a řekl: „Neměli bychom nikdy zapomínat, že to je nakonec svoboda, kterou zde v NATO bráníme."

S vyššími výdaji na obranu souhlasí

Šéf Pentagonu se s ostatními ministry obrany ve středu sešel vůbec poprvé od svého nástupu do úřadu.

„NATO je uprostřed transformace, vždy se přizpůsobuje bezpečnostním výzvám. To není nic nového, možná se zrychluje tempo změn," poznamenal nový šéf Pentagonu. Aliance podle něj ale nové výzvy zvládne. „Dokázali jsme to v minulosti, jsem si tedy jist, že společně znovu dokážeme cílevědomě reagovat," řekl.

„Jsem si absolutně jistý, že výstupem z tohoto setkání bude zpráva transatlantické jednoty,“ přidal se na úvod dvoudenního summitu šéf NATO Jens Stoltenberg.

S potřebou navýšit rozpočet na obranu Stoltenberg souhlasí. „Nejdůležitější je, abychom zvýšili výdaje na obranu, a to je přesně to, co děláme,“ řekl.  V loňském roce se podle něj podařilo navýšit rozpočet o 10 miliónů dolarů (256 miliónů korun), tedy o 3,8 procenta. Ministři obrany budou jednat také o Rusku a boji proti Islámskému státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám