Hlavní obsah

Italský premiér píše kvůli hackerům vzkazy na papírky

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italové se o útoku internetových pirátů na své ministerstvo zahraničí dozvěděli z britského deníku The Guardian. Ale pro Paola Gentiloniho, tehdejšího šéfa diplomacie a současného premiéra, nešlo o žádnou novinku.

Foto: Pool, Reuters

Itslký premiér Paolo Gentiloni

Článek

Italské středisko pro boj proti elektronické zločinnosti Cnaipic potvrdilo, že o útocích ví už delší dobu. Britský deník na základě důvěrných informací napsal, že vpád do e-mailů ministerstva přišel podle všeho z území Ruska.

Útok byl odhalen loni na jaře při údržbě jednoho počítače úřadu. Hackerům se nepodařilo prolomit šifrované depeše, dostali se jen k běžné korespondenci ministerstva s italskými zastupitelskými úřady v zahraničí.

„Myslím, že se z mých e-mailů mnoho nedozvěděli,“ řekl Gentiloni. Ke klidu má důvod: na rozdíl od předchůdce Mattea Renziho píše sdělení ministrům či stranickým kolegům postaru – na kousek papíru, a navíc perem.

SMS jen výjimečně

V případě velmi naléhavých věcí pošle SMS. „Používá chytrý telefon jako první modely mobilů,“ komentovali to na ministerstvu.

Úřad už loni na jaře posílil elektronickou ochranu citlivých údajů. Systém odhalil, že během posledních týdnů došlo k dalšímu, opět celkem neúspěšnému útoku hackerů. Anonymní zdroje na ministerstvu daly najevo, že „se vší pravděpodobností útoky přicházejí z Ruska, protože použitý malware má podobné charakteristiky jako systémy používané ve východní Evropě“.

Blízcí spolupracovníci premiéra to ale nepotvrdili. Moskva jako obvykle zprávu demento­vala. „Žádná fakta nepotvrzují prohlášení deníku, který se jako obvykle snaží poškodit vztahy Ruska s evropskými zeměmi,“ sdělilo ministerstvo zahraničí.

Na politické scéně reagoval na odkazy úřadů na „ruskou stopu“ tajemník Ligy severu Matteo Salvini. „Evropští politici se snaží všemožně zakrýt neschopnost, a tak cokoliv se stane, připíší Putinovi,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám