Hlavní obsah

V Soluni kvůli bombě evakuovali 70 000 lidí. Někteří odmítají odejít

• Aktualizováno

V řecké Soluni od rána evakuovali více než 70 tisíc lidí ze čtvrtí nacházejících se poblíž místa nálezu nevybuchlé bomby z druhé světové války. Domovy museli dočasně opustit lidé bydlící v okruhu dvou kilometrů od místa, kde se bomba minulý týden našla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Soluni nalezli bombu z druhé světové válkyVideo: AP

 
Článek

Zneškodnění bomby má začít odpoledne, uvedla agentura DPA. Do té doby mají všichni odejít, ale podle řeckých sdělovacích prostředků to část občanů odmítá. Úřady oznámily, že kdo neodejde, zůstává v domě na vlastní nebezpečí.

Podle agentury AP policisté obcházeli od rána domy, zvonili u bytů a připomínali lidem, že musejí odejít. Většina občanů odjela ve vlastních autech, někteří využili přistavené autobusy, které lidi odvážejí do škol, tělocvičen a kulturních center. S evakuací pomáhá 1000 policistů a 300 dobrovolníků.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Evakuované obyvatele z oblasti odvážejí autobusy.

Bombu o váze 250 kilogramů objevili minulý týden při stavebních pracích, které mají rozšířit podzemní zásobníky u benzínové stanice. Podle prvních poznatků byla bomba na místo svržena ve 40. letech.

Úřady označují evakuaci tak velkého množství lidí za premiéru poválečné historie v Řecku. V oblasti, již je třeba vyklidit, byl vyhlášen mimořádný stav. Železniční doprava je přerušena a jsou zrušeny bohoslužby.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Řecký policista kontroluje budovu po evakuaci

Guvernér provincie Centrální Makedonie Apostolos Tzitzikostas řekl ráno řecké televizi, že úřady jsou připraveny. "Vyzývám občany, aby zůstali v klidu. Není důvod k panice, nehrozí žádné nebezpečí, opatření jsou preventivní a určená k zajištění bezpečnosti občanů," řekl.

Počítá se s tím, že zneškodnění a odvoz výbušniny potrvá šest hodin. Armáda ale v sobotu upozornila, že může jít i o dny a že vše závisí na tom, co přesně se na místě najde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám