Hlavní obsah

Putin zvažuje, že Trumpovi pošle Snowdena jako dárek

Washington/Moskva

Rusko si pohrává s myšlenkou vydání amerického whistleblowera Edwarda Snowdena do Spojených států. Nový šéf Bílého domu Donald Trump označil někdejšího agenta NSA a CIA, který vynesl utajované informace, za špióna a zrádce. Dar, v podobě Snowdenovy extradice, by tak patrně přijal s potěšením. S odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje to uvedla NBC.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Informace o možném vydání Snowdena podle NBC shromáždily americké tajné služby. Moskva prý o předávce uvažuje od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Současný šéf Bílého domu se opakovaně nechal slyšet, že stojí o stabilizaci v současnosti velmi napjatých americko-ruských vztahů. V podobném duchu se vyjadřoval i ruský prezident Vladimir Putin, a whistleblower by tak mohl stát nástrojem tohoto sbližování.

Snowdenův právník informaci nechtěl potvrdit, o ničem prý neví. „Tým Snowden neobdržel žádné signály a nemá proto důvod k obavám. Samotný whistleblower byl sdílnější. Na Twitteru napsal, že jsou takové zvěsti důkazem, že nespolupracoval ani nespolupracuje s ruskými tajnými službami.

„Konečně důkaz, že jsem nikdy nespolupracoval s ruskými zpravodajci. Žádná země nesměňuje špióny, protože by si ostatní báli, že budou další na řadě,“ tweetnul Snowden.

Nesmysl, tvrdí Peskov

Bílý dům se k věci nechtěl vyjadřovat, americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Snowdenovo vydání uvítalo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to ale označil za nesmysl.

Americký prezident se v minulosti nechal slyšet, že pokud usedne v Bílém domě, Putin mu whistleblowera vydá. „Myslím si, že je to totální zrádce. A kdybych byl prezidentem, Putin by ho předal,“ nechal se Trump slyšet ještě před svým zvolením. V říjnu roku 2013 zase napsal na Twitteru, že je Edward Snowden špión a měl by být popraven.

Ve stejném duchu se vyjádřil i šéf CIA Mike Pompeo. „Domnívám se, že by byl odpovídající výsledek uložení trestu smrti,“ řekl podle NBC.

Edward Snowden předal v červnu 2013 v Hongkongu redaktorovi Guardianu dokumenty o různých špiclovacích programech amerických tajných služeb a rozpoutal tím skandál s celosvětovými důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám