Hlavní obsah

Přijmeme původní obyvatele západní Evropy jako uprchlíky, řekl Orbán

Právo, ivi
Budapešť

V Bruselu a Berlíně tvrdili, že migraci není možné zastavit, ale Maďarsko to dokázalo, řekl v pátek večer maďarský premiér Viktor Orbán. „Ochránili jsme Maďarsko i Evropu,“ tvrdil Orbán v pravidelné hodnotící zprávě o stavu země. Předseda vlády také uvedl, že jeho země bude připravena přijmout jako uprchlíky původní obyvatele ze západní Evropy.

Foto: MTI, Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Přijmeme Němce, Holanďany, Francouze, Italy, kteří mohou u nás najít doma ztracenou Evropu,“ dodal.

Podle Orbána změna vlády v Itálii, brexit, maďarské referendum o uprchlických kvótách a americké prezidentské volby jednoznačně dokazují, že rok 2016 přinesl konec globalisticko-liberální hegemonie.

„Rokem 2016 končí období nadřazenosti, peněz, globálního řízení médií a světa, ale také otevřené společnosti. V mnoha zemích už toho mají dost,“ dodal Orbán.

Premiér tvrdil, že Maďaři byli první, kdo se vzepřeli Mezinárodnímu měnovému fondu, zdanili banky a podobně. „Za úspěchy země je maďarský model, jehož charakteristikou je odvaha,“ řekl.

Kritika opozice

Opozice označila projev předsedy vlády za zbabělý. „Předseda vlády vůbec nemluvil o problémech, které tíží řadové občany,“ prohlásil mluvčí opoziční Maďarské socialistické strany István Nyakó.

Strana zase Jobbik vyčítala Orbánovi, že se vůbec nezmínil o korupci a o diskreditačních kampaních vládní strany FIDESZ namířených proti politickým rivalům.

Nedaleko budovy, kde Orbán mluvil, uspořádala opoziční strana Együtt (Společně) protest proti vládě, jehož účastníci symbolicky premiéra vypískali. „Vypískali jsme ho, protože rozumně s ním již nelze mluvit,“ řekl předseda strany Együtt Péter Juhász.

„Nepřítelem Maďarska není Evropa, ale vlastní premiér,“ dodala místopředsedkyně partaje Nóra Hajduová.

Reklama

Výběr článků

Načítám