Hlavní obsah

Exploze ve francouzské jaderné elektrárně, pět lidí se přiotrávilo

– Paříž • Aktualizováno

Při výbuchu francouzské jaderné elektrárny Flamanville poblíž přístavního města Cherbourg na severozápadě země se ve čtvrtek přiotrávilo pět lidí. Únik radiace ale podle dostupných informací nehrozí. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská elektrárna FlamanvilleVideo: Reuters

 
Článek

„Je to závažný technický incident, nejedná se ale o jadernou havárii,“ řekl Telegraphu Olivier Marmion z místní samosprávy. Jeden z reaktorů jaderné elektrárny podle něj nicméně bude z preventivních důvodů odstaven.

Příčina výbuchu v jedné ze strojoven elektrárny mimo jadernou zónu ani jeho rozsah zatím nejsou známy. Exploze strojovnou elektrárny otřásla ve čtvrtek okolo desáté hodiny dopoledne.

Snímek elektrárny, kde došlo k výbuchu.

Na místě zasahovali hasiči i záchranáři. Požár už se ale podařilo uhasit a záchranáři ošetřili pět lidí, kteří se přiotrávili kouřem. V elektrárně, jež patří energetické firmě EDF, jsou dva tlakové reaktory z let 1986 a 1987, z nichž každý podle ČTK vyrábí 1,3 gigawattů elektřiny. Buduje se třetí reaktor, který má být dokončen příští rok.

Firma EDF ani agentura pro jadernou bezpečnost informace o nehodě nekomentovaly. Podle listu Le Figaro si zástupce EDF nepřál reagovat a odkázal pouze na sdělení prefektury, která vylučuje riziko úniku jaderného materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám