Hlavní obsah

Při atentátu zemřel velitel doněckých separatistů, zasáhl ho plamenomet

Doněck/Kyjev

V Donbasu byl ve středu zavražděn významný velitel doněckých separatistů Michail Tolstych, známý jako Givi. Přišel o život v kanceláři, když ho zabila exploze nádoby s hořlavinou vypálené z plamenometu. Místní úřady oznámily, že šlo o teroristický útok. Je to v krátké době druhý atentát na vysokého představitele separatistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na velitele doněckých separatistů Michaila Tolstycha, známého jako GiviVideo: Reuters

 
Článek

Tolstych zemřel v den, kdy byl pohřbíván ministr luhanských separatistů Oleg Anaščenko, který zahynul při atentátu v sobotu.

„Dnes v 6:12 při teroristickém útoku zahynul hrdina Doněcké lidové republiky, velitel praporu Somali plukovník Michail Tostych, známý jako Givi. Je to pokračování teroristické války, kterou proti Donbasu zahájila kyjevská junta,“ uvedlo podle separatistického serveru DNR-News ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky (DNR).

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Michail Tolstych salutuje při přehlídce

Podle vyšetřovatelů byl zabit reaktivním plamenometem Šmel. Nádoba s hořlavinou, která má dolet až 1000 m, vlétla do kanceláře, kde vybuchla a způsobila požár.

„Za teroristickým činem stojí ukrajinské tajné služby, které usilují o destabilizaci situace v republice,” uvedla pro Interfax prokuratura DNR. Podle ní útok spáchali „ukrajinští rozvědčíci – diverzanti“.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Michail Tolstych při volbách

Nejvyšší představitel DNR Aleksandr Zacharčenko pohrozil Kyjevu: „Všechny nás nepostřílíte. A my k vám budeme přicházet i mrtví a zabíjet vás. Sami jste nám na to dali právo.“

O smrti Giviho mluvil i mluvčí ukrajinského ministerstva obrany pro otázky operace proti separatistům ATO Oleksandr Motuzjanik, který zmínil, že tento propagandistický hrdina separatistů „měl na rukou krev Ukrajinců“. „Na příkaz Giviho ostřelovali města i vesnice z těžkých zbraní,“ dodal.

Givi se od května 2014 účastnil bojů v Slavjansku, Ilovajsku a na doněckém letišti, odkud jeho prapor vytlačil ukrajinské vojáky, označované za kyborgy. V poslední době měl na starosti obranu Doněcku. Podle Motuzjanika utrpěl prapor Somali těžké ztráty v bojích u Avdijivky.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

velitel praporu Somali Givi (vpravo) prochází okolo tanku v době bojů o doněcké letiště

Podle některých ukrajinských představitelů je ale smrt Giviho projevem sporů mezi různými frakcemi, uvedla BBC. Ukrajinský ultrapravicový poslanec Dmytro Tymčuk prohlásil, že Givi ignoroval rozkazy během eskalace bojů u Avdijivky.

Atentáty na území separatistů 

Atentát byl spáchán v den, kdy byl v sesterské samozvané Luhanské lidové republice pohřbíván náčelník luhanské Národní milice Oleg Anaščenko. Ten zemřel v sobotu, kdy v jeho autě vybuchla nálož.

Už loni v říjnu zahynul při atentátu jiný doněcký velitel, Arsenij Pavlov, známý jako Motorola. Ve výtahu, jímž jel, vybuchla bomba. [celá zpráva]

Loni v srpnu přežil atentát šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij. Jeho rodiče žijící v Rusku zemřeli za podivných okolností o měsíc později, když se otrávili houbami.

V Moskvě zemřel 27. ledna jeden z prvních vůdců luhanských separatistů Valerij Bolotov. Podle úřední verze podlehl v pátek srdeční chorobě, jeho manželka ale novinářům řekla, že má podezření, že její muž mohl být otráven.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Vůdce luhanských separatistů Valerij Bolotov

V dubnu 2014 se stal lidovým gubernátorem v Luhansku. O měsíc později byl na něj spáchán atentát a ze zranění se musel léčit v Rusku. Formálně odstoupil, když jej v čele neuznávané Luhanské lidové republiky vystřídal Igor Plotnickij. [celá zpráva]

Loni v prosinci si Bolotov v rozhovoru s novináři ze zpravodajského serveru Rosbalt stěžoval, že o funkci přišel vinou spiknutí zosnovaného Plotnickým, který se podle něj chopil moci nelegálně. Dal najevo záměr vrátit se do Luhansku, i když ujišťoval, že nehodlá svého nástupce sesadit násilím. „Ačkoliv většina obyvatel Luhanské lidové republiky nejsou mí příznivci, tak drtivá většina je proti nynějšímu režimu,“ tvrdil.

Vdova Jelena má podezření, že jejího muže mohli otrávit v jedné z moskevských kaváren, kde se setkal s dvěma předáky luhanských separatistů. Zanedlouho se mu udělalo špatně, což přičítal podivně chutnající kávě.

Boje na Donbasu

Po celé délce fronty probíhají na východě Ukrajiny od konce ledna tuhé boje. Nejsilnější byly u Avdijivky ležící nedaleko Doněcku. Tamní koksovnu podle vojenského velitele DNR ve středu podminovali ukrajinští vojáci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský vojenský náklaďák u Avdijivky

Podle velitele vojenských sil DNR Eduarda Basurina ukrajinští vojáci za posledních 24 hodin porušili příměří ve 775 případech, přičemž 195krát pálili z minometů a v 83 případech z obrněných transportérů, ne však z velkorážných houfnic.

Ukrajinská strana uvedla, že palba separatistů si za posledních 24 hodin vyžádala šest zraněných vojáků. Separatisté zahájili palbu 89krát, přičemž u Doněcku pálili i z kanónových houfnic ráže 122 a 152 mm. Obě strany používají odlišnou metodiku vyhodnocování porušení příměří.

Basurin obvinil monitorovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, že nenapomáhá řešení konfliktu. Předtím zveřejnil plán na zmírnění konfliktu. Ten počítá s úplným přerušením palby, stažením těžké techniky a s přístupem mise OBSE na místa uložení techniky a ustavení zvláštní kilometrové bezpečnostní zóny okolo vodárenské filtrační stanice v Doněcku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám