Hlavní obsah

Francouzského policistu obvinili ze znásilnění podezřelého

Paříž

Tři francouzské policisty obvinili a čtvrtého postavili mimo službu po zásahu na předměstí Paříže. Jeden z policistů čelí obvinění ze znásilnění dvaadvacetiletého muže z Aulnay-sous-Bois. Dotyčný skončil v nemocnici s konečníkem natrženým policistovým obuškem, informoval server listu The Guardian.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzští policisté. Ilustrační foto

Článek

Policie prováděla v jednom domě severně od metropole ve čtvrtek večer protidrogovou razii. Dvaadvacetiletého muže bez záznamu v trestním rejstříku, jehož úřady označily pouze křestním jménem Theo, policisté během kontroly údajně přinutili lehnout si na zem a zbili ho.

„Toto je obzvláště závažný případ. Všude byla krev, i na zdech,“ prohlásil v rozhlase právník Theovy rodiny Éric Dupond-Moretti.

Prokuratura později uvedla, že policisté chtěli mladíka zatknout, ale on se bránil, a proto použili slzný plyn. Jeden policista také použil obušek, potvrdil bez dalších podrobností úřad.

Rozlícený dav zapálil auto

Zákrok podle Guardianu vyvolal v sobotu večer nepokoje asi 3000 lidí. Dav při nich zapálil jedno auto a zničil zastávku autobusu. Proto byl v neděli na místo vyslán oddíl pořádkové policie.

Starosta Aulnay-sous-Bois Bruno Beschizza, který je sám bývalý policista, slíbil řádné vyšetřování. Thea ale nazval slušným mladým mužem ze slušné rodiny, která utrpěla při policejním zásahu psychickou újmu.

Deník The Guardian poznamenal, že francouzská policie je pravidelně obviňována z použití nepřiměřené síly při zásazích v chudých čtvrtích a zvláště proti černochům a zástupcům etnických menšin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám