Hlavní obsah

Trump zdůraznil význam NATO, přijede na květnový summit

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se poprvé setká se spojenci v NATO na zasedání aliance, které se uskuteční koncem května v Evropě. V neděli to řekl při telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. V noci na pondělí to oznámil Bílý dům. Už v sobotu Trump zdůrazňoval význam NATO, ačkoliv v kampani se o něm vyjadřoval negativně.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Když Trump v sobotu telefonicky hovořil s italským premiérem Paolem Gentilonim, řekl mu, že v květnu nejen přijede do Itálie na summit skupiny zemí G7, ale zdůraznil i význam NATO. Informovaly o tom v neděli Bílý dům i italská vláda.

Podle italské vlády se americký prezident s Gentilonim shodl na nutnosti spolupráce Evropy a USA pro udržení stability a míru ve světě a také na spolupráci Spojených států s Itálií v boji proti terorismu a na řešení krizí na Ukrajině a na Blízkém východě.

Trump v předvolební kampani loni opakovaně označil alianci 28 zemí za zastaralou. Od lednového nástupu do funkce ale už několikrát uvedl, že je základem společné obrany. Zároveň však vždy zdůrazňoval, že je nutné, aby se spojenci spravedlivě rozdělili o náklady na společnou obranu. To řekl i Gentilonimu. Spojené státy zatím hradí většinu nákladů.

Americký prezident italskému premiérovi rovněž přislíbil svou účast na summitu zemí skupiny G7, která se bude v květnu konat v sicilském městě Taormina. Mohlo by se tak jednat o první návštěvu nového amerického prezidenta v Evropě.

Dříve se jako o možné první příležitosti, u níž by Trump mohl Evropu navštívit, hovořilo o summitu skupiny velkých ekonomik G20, který pořádá Německo na počátku července.

Reklama

Výběr článků

Načítám