Hlavní obsah

Masivní protesty v Rumunsku zabraly, vláda postihy za korupci nezruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Rumunská vláda na nedělním mimořádném zasedání zrušila nařízení, kterým chtěla odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Oznámila to televize Digi24. Kabinet kvůli tomuto záměru v posledních dnech čelil rozsáhlým demonstracím v Bukurešti i v dalších rumunských městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v RumunskuVideo: Reuters

 
Článek

Vláda Sorina Grindeanua nyní hodlá zveřejnit dokumentaci o diskuzi, která přijetí kontroverzního nařízení z 31. ledna předcházela. Grindeanu v sobotu prohlásil, že nařízení nebylo špatné, ale že se ho nepodařilo občanům dostatečně vysvětlit. Představa kabinetu, že úřady nebudou stíhat řadu korupčních skutků, vyvolala odmítavé reakce i v rámci Evropské unie.

Na nedělním mimořádném jednání kabinet schválil memorandum o odtajnění stenografického záznamu o jednání vlády 18. května loňského roku a 31. ledna letošního roku, při kterých se o trestněprávních změnách jednalo. Grindeanu dal zároveň pokyn ministru spravedlnosti Florinu Iordacheovi, aby připravil hodnocení činnosti svého resortu. Premiér už dříve dal najevo, že právě Iordache má na svědomí špatnou komunikaci s veřejností v celé záležitosti.

Desítky tisíc lidí v ulicích

Proti vládnímu nařízení poslední týden po celém Rumunsku demonstrovaly desetitisíce lidí. Účastníci protestních akcí vyjadřovali nespokojenost s tím, že aktéři korupčního jednání mají být nepotrestáni, a projevovali obavu, že se na svobodu v některých případech dostanou již usvědčení a odsouzení pachatelé trestných činů.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Lidé protestují před sídlem vlády v Bukurešti proti plánu rumunské vlády zrušit některé postihy za korupci.

K odpůrcům nařízení se přidal prezident Klaus Iohannis, který již 2. února ve věci podal stížnost k ústavnímu soudu.

Vězení jsou plná, argumentovala vláda

Nyní již odvolaný dekret vláda původně schválila ve zrychleném řízení, které nevyžaduje souhlas parlamentu. Měl zbavit trestnosti některé dosavadní trestné činy, včetně případů zneužití úřadu s finanční škodou menší než 200 000 lei (1,2 miliónu Kč).

Vláda, která mimo jiné argumentovala potřebou reagovat na situaci v přeplněných věznicích, zároveň přijala návrh zákona, který umožňoval upustit od výkonu trestu vězení u některých dalších trestných činů. S tímto opatřením by ale musel vyslovit souhlas zákonodárný sbor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám