Hlavní obsah

Na Maltě začal neformální summit EU. Cílem je zastavit migraci z Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valleta

Na Maltě v pátek dopoledne začal neformální summit Evropské unie, jehož první část se zaměřuje na omezení migrace přes Středozemní moře do Evropy. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že EU musí i v případě Libye dosáhnout při kontrole migrace toho, co se EU loni podařilo v důsledku dohody s Tureckem. Ve stejném duchu se vyjádřil i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu ve Vallettě

Článek

„Budeme mluvit o ochraně libyjského pobřeží a o zastavení nelegálního převádění a obchodu s lidmi. Víme, že situace uprchlíků v Libyi je dramatická, a proto musíme udělat totéž, co jsme udělali i ve spolupráci s Tureckem,“ řekla Merkelová.

Na základě dohody mezi EU a Ankarou z loňského března je možné vracet do Turecka migranty, kteří se přeplavili na řecké ostrovy. Unie výměnou za to přijímá uprchlíky, které si sama vybere, a finančně podporuje uprchlické tábory v Turecku.

Po uzavření dohody se počet migrantů plavících se na člunech do Řecka výrazně snížil a nejdůležitější migrační trasou se opět stalo centrální Středomoří.

Pomoc na několika frontách

EU by podle návrhu závěrečné deklarace neformálního summitu, který mají novináři k dispozici, měla například daleko výrazněji podporovat rozvoj a práci libyjské pobřežní stráže, ale i pomáhat slabé vládě v zemi s ochranou jižní libyjské hranice.

Ve spolupráci s mezinárodními organizacemi by EU chtěla zlepšit stav libyjských záchytných zařízení i organizaci návratů lidí z těchto center domů. Diplomaté připouštějí, že prosté zopakování loňské dohody s Tureckem není v zásadě možné kvůli situaci v Libyi a tamní slabé ústřední vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Unie odstartovala přípravy na brexit

Británie ještě svůj odchod Unii neoznámila, ale Unie už ve čtvrtek na svém posledním letošním summitu začala jednat o podobě výstupních jednání. Unijní...

Výběr článků

Načítám