Hlavní obsah

Alláhu akbar. Do Louvru se snažil proniknout útočník s nožem, zastavil ho střelbou voják

Paříž
Aktualizováno

Bezpečnostní složky v Paříži v pátek evakuovaly slavné muzeum Louvre poté, co před jeho budovou voják na stráži spustil palbu na podezřelého muže. Muž se snažil dostat dovnitř a pak s výkřikem Alláhu akbar (Bůh je veliký) vojáka napadl. Jeden voják utrpěl lelhké zranění hlavy. Zda jde o vojáka, který střílel, není jasné. Informovala o tom BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie po útoku evakuovala okolí muzea LouvreVideo: Reuters

 
Článek

Incident se udál okolo 10. hodiny. U skleněné pyramidy, kde je vchod do muzea, se pohyboval muž se zavazadlem. Podle některých zdrojů to byl kufr, podle jiných batoh.

Deník Telegraph napsal, že měl muž zavazadla dvě, a proto se hlídkujícím vojákům zdál podezřelý. Zastavili ho, aby jej prověřili. „V tom okamžiku vytáhl nůž a snažil se jednoho z vojáků pobodat. Byl ale pětkrát střelen,“ potvrdil Yves Lefebvre z policejních odborů.

Snímek útočníka

Agentura Reuters napsala, že se muž snažil dostat dovnitř do prodejny se suvenýry v podzemí. Po zneškodnění se u něj našel ještě druhý dlouhý nůž. 

Muž útočil s výkřikem Alláhu akbar (Bůh je veliký), uvedl server L'Express. Další zdroje informovaly, že voják vypálil pět ran a zasáhl jimi útočníka do břicha.

Incident potvrdilo francouzské ministerstvo vnitra, o tom, že útočník křičel arabsky, informovala pařížská prokuratura. Premiér Bernard Cezaneuve prohlásil, že útok měl „teroristický ráz”.

Policie evakuuje okolí muzea Louvre.

Policie vyklidila okolní ulice i stanici metra. Na místo byl vyslán pyrotechnik, aby zkontroloval zavazadlo podezřelého muže, podle stanice BBC se ale žádné výbušniny nenašly.

Návštěvníkům uvnitř muzea nařídili pracovníci sednout si na zem a vyčkat na další pokyny policie.

Ve Francii platí od předloňského masakru v Paříži výjimečný stav.

Muzeum Louvre v centru Paříže navštíví každoročně několik miliónů lidí. Mezi jeho nejvyhledávanější exponáty patří da Vinciho obraz Mony Lisy. V době střelby bylo v Louvru okolo tisíce lidí.

 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám