Hlavní obsah

Palba z těžkých zbraní na Ukrajině zničila další domy, mrtvých přibývá

Doněck/Kyjev

Dělostřelecká palba a vzájemné střety si na východě Ukrajiny vyžádaly další zraněné a mrtvé. Za posledních 24 hodin padl na Donbasu jeden ukrajinský voják a zemřela žena. Ostřelování Avdijivky pokračuje navzdory domluvenému přerušení palby i ve čtvrtek, takže není možné obnovit dodávky elektrické energie. Zasažena je i Makijivka. Celková bilance střetů zatím není známa.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinské tanky v obci Avdijivka

Článek

„Ráno ve 3:40 vzbouřenci znovu podnikli dělostřelecký útok na Avdijivku – při ostřelování bylo poškozeno osm domů,“ uvedla ukrajinská policie. Náčelník policie v Doněcké oblasti Vjačeslav Abroskin dodal, že za 24 hodin bylo zničeno nebo poškozeno 52 budov a zemřela jedna žena. Tři muži byli zraněni. Od 29. ledna bylo zasaženo 78 domů. Doplnil, že ostřelována je i Marjinka. „Teroristé pálí na město. Některé domy už hoří. Ve školách byla přerušena výuka.“

V Avdijivce sice mělo platit od devíti ráno příměří, aby bylo možné opravit elektrické vedení a byly obnoveny dodávky elektrické energie, tepla a vody, palba ze strany vzbouřenců ale pokračovala, takže montéři nemohli pracovat, oznámila Ukrajinska pravda.

Am

Foto: Inna Varenytsia, ČTK/AP

Příslušnice ukrajinské armády ukazuje šrapnel a kráter po výbuchu dělostřeleckého granátu u obce Avdijivka na východě Ukrajiny.

Podle ranního sdělení ukrajinského štábu operace ATO, která je zaměřena na boj se separatisty, byla Avdijivka ostřelována z těžkých zbraní včetně dělových houfnic ráží 122 a 152 mm i raketometů BM 21 Grad. Stejné zbraně byly nasazeny i na jihu fronty u Mariupolu a na severu v Luhanské oblasti. Celkem bylo zaznamenáno 67 případů ostřelování, přičemž zemřeli dva vojáci a čtrnáct dalších bylo raněno.

Z těžkých zbraní včetně kanónových houfnic ráže 122 mm a minometů ráže 120 mm ale pálí i ukrajinské síly. Podle sdělení velitele separatistů v samozvané Doněcké lidové republice Eduarda Basurina stříleli v 1617 případech, přičemž těžké dělostřelectvo vypálilo 374krát a raketomet čtyřicetkrát. Metodika výpočtu útoků je na každé straně jiná. Následkem palby se podle Basurina zřítilo 38 domů a staveb, z toho 17 v Makijivce. Tam výbuch granátu utrhl jednomu muži ruku.

Povstalecká agentura DAN oznámila, že kromě Avdijivky ostřeluje ukrajinská armáda z těžkých zbraní i sousední město Jasynuvata, kde bylo poničeno pět obytných domů a teplárna. Zasaženo bylo i nádraží. Granáty a miny podle DAN dopadají i na severní obvody Doněcku, kde jsou tři zranění.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Následky bojů v Doněcku

Separatistická agentura DNR News uvedla, že je během čtvrtka evakuováno 131 horníků z dolu Šceglovckaja-Glubokaja.

Vysoké ztráty s otazníkem

Proruští separatisté za posledních 24 hodin ztratili u obce Avdijivka 26 bojovníků, 60 dalších radikálů bylo zraněno, uvedl policejní šéf Doněcké oblasti Vjačeslav Abroskin. Jeho tvrzení ale nebylo možné ověřit – stejně jako prohlášení separatistů, že za posledních několik dnů bylo na východě Ukrajiny zabito nebo zraněno kolem 200 ukrajinských vojáků.

Z ukrajinských informací ale plyne, že od víkendu padlo asi 14 až 15 vojáků.

Podle ukrajinské agentury Unian zajali ukrajinští vojáci v Avdijivce ozbrojeného povstalce. Vypověděl prý, že povstalecké jednotky byly nuceny pod tlakem ukrajinské armády ustoupit.

Blokády železničních tratí

Ukrajinští veteráni a aktivisté zablokovali železniční přechod u města Bachmut v Doněcké oblasti. Oznámil to samozvaný Štáb obchodní blokády okupantů, uvedla Ukrajinska pravda. U trati postavili stan a vlezli na těžkou posunovací lokomotivu československé výroby ČME3.

Aktivisté už 25. ledna zablokovali železniční trať Luhansk–Lysyčansk–Popasná v oblasti Hirske-Zolote a stanici Svitlanov. Na akci se podíleli i poslanci a populističtí politici.

Prokuratura zahájila jejich stíhání a šéf tajné služby SBU Vasyl Hrycak je 27. ledna vyzval, aby jednali v mezích zákona. Aktivisté 28. ledna oznámili, že obchodní blokádu rozšíří. SBU 30. ledna jejich akce odsoudila a popřela, že by podporovala obchod s okupanty. Premiér Volodymir Hrojsman uvedl 31. ledna, že bez uhlí z oblastí Donbasu držených separatisty se země v zimě nyní neobejde.

Nové rozsáhlé střety na frontě propukly až o víkendu, tedy po akci aktivistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám