Hlavní obsah

Zaorálek jen fantazíruje, reaguje Moskva na možný útok ruských hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská oficiální místa ve středu jako „neopodstatněné fantazie” odmítla podezření, že ruští hackeři kradli dokumenty českého ministerstva zahraničí. O úspěšném útoku hackerů z cizího státu na e-mailové účty Černínského paláce v úterý informoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Foto: 123rf.com

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa české diplomacie se útok podobá těm na servery Demokratické strany v USA, ze kterého americké tajné služby obvinily Rusko. [celá zpráva] Moskva dává toto "strašení české veřejnosti" do souvislosti s návrhem na rozšíření pravomocí českého Vojenského zpravodajství při kontrole internetu.

„Narážka byla pochopena a česká média se hned skvěla titulky o 'ruské stopě'... Podle již zavedené tradice se komentátoři nezatěžují důkazy, ale nadšeně se oddávají přehnanému a naprosto neodůvodněnému fantazírování. Nelze se nepřidat k zámořskému strašení,” řekl nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí agentuře TASS.

Fantom Morrisvillu ožil 

Agentura uvedla, že podle názoru citovaného zdroje to souvisí s tím, že kdosi „touží být zapojen do módního trendu, a také se vždy hodí strašit veřejnost ´kremelskou propagandou´, a to zvláště v situaci, kdy se posuzuje návrh zákona o rozšíření pravomocí české vojenské rozvědky při kontrole internetu”.

„Fantom Morrisvillu ožil,” dodal ruský zdroj v narážce na českou hudební filmovou komedii z 60. let minulého století.

Sám Zaorálek o Rusku nehovořil, jen uvedl, že podle expertů musel úspěšný útok spáchat jiný stát. [celá zpráva] Zdůraznil, že hackeři nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by mohli najít tajné informace, ale dostali se do desítek e-mailových schránek zaměstnanců ministerstva včetně náměstků a ministra samotného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám