Hlavní obsah

V Düsseldorfu zadrželi pravicového extremistu kvůli atentátu z roku 2000

– Düsseldorf • Aktualizováno

Německá policie ve středu ráno zadržela pravicového extremistu Ralfa S., který je podezřelý, že v roce 2000 spáchal atentát ve stanici S-Bahnu v düsseldorfské čtvrti Flingern. Exploze trubkové bomby v kolejišti tehdy zranila deset lidí, výhradně cizinců. Některá zranění byla vážná.

Foto: Michael Urban/File Photo, Reuters

Düsseldorfská policie na místě výbuchu trubkové bomby v roce 2000

Článek

Zatčení muže, který skončil ve vazbě, může osvětlit pozadí atentátu, který před lety vzbudil velkou pozornost.

Pachatel tehdy hodil od kolejiště igelitovou tašku, ve které byla trubková bomba s TNT. Exploze zranila studenty jazykové školy – šest Židů z Ruska a čtyři ruské Němce. Od počátku se spekulovalo o tom, že pachatelem je neonacista.

Na Ralfa S. se vyšetřovatelé zaměřili záhy po atentátu. Bývalý příslušník bundeswehru měl poblíž zastávky Wehrhahn „military“ obchod. Místní se ho obávali a označovali ho za šerifa z Flingern, protože hlídkoval na ulici se psem a v maskáčích.

Policisté muže už dříve zadrželi a dlouhé hodiny vyslýchali, ale přestože si byli celkem jisti, že je viníkem právě on, podezření se jim potvrdit nepodařilo.

Nové důkazy

Během posledních dvou let ovšem policie začala Ralfa S. opět prověřovat na základě nových důkazů. Prošla tisíce stran spisu, přezkoumala staré stopy, vyslechla svědky a muže také sledovala. Ve středu ho zatkla.

Před několika lety se objevily spekulace, že by za útokem mohlo stát také neonacistické skupení NSU, které zabilo deset lidí – většinou tureckých přistěhovalců, ale také policistku – nebo vyloupilo 15 bank. To se však nepotvrdilo.

List Spiegel upozorňuje, že Ralf S. nemůže být stíhán za teroristický útok, protože v době, kdy spáchal atentát, nebyl v trestním zákoníku paragraf, který by postihoval teroristické útoky spáchané jednotlivci. Muselo jít o členy teroristické skupiny. Může být proto stíhán jen za pokus o vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám