Hlavní obsah

Za znásilnění si má trojice Afghánců v Rakousku odsedět pět a šest let

– Vídeň

Tresty v délce šest a pět let vězení uložil v úterý rakouský soud třem afghánským azylantům, kteří loni ve Vídni znásilnili 21letou studentku z Turecka. Případ, který se odehrál pár dní před prvním kolem prezidentských voleb, vyvolal v Rakousku bouřlivou debatu o migraci i bezpečnosti v zemi. Rozsudek není pravomocný, obě strany se ještě mohou odvolat.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tři Afghánci, kterým bylo v době spáchání činu 16 a  dvěma 17 let, přišli do Rakouska po takzvané balkánské stezce v rámci migrační vlny v roce 2015. Na toaletách u stanice metra Praterstern znásilnili tureckou dívku, která byla v Rakousku na výměnném studentském pobytu Erasmus.

Oba starší pachatelé dostali trest šesti let odnětí svobody, mladší chlapec, který dívku neznásilnil, ale udržoval ji v nehybnosti, byl odsouzen na pět let. Podle soudu jednali mladíci s mimořádnou brutalitou a své oběti způsobili těžké trauma.

Otázkou, zda budou po odpykání trestu vyhoštěni, se soud vůbec nezabýval. "Že by ale po odpykání trestu dostali povolení k pobytu, si nedokážu představit," uvedl soudce.

Jde o jediný případ

Případ znásilnění byl podle agentury Reuters prvním závažným trestným činem migrantů, kteří do Rakouska přišli v rámci velké uprchlické vlny v předloňském roce.

Rakouská policie podle agentury Reuters od roku 2015, kdy v zemi požádalo o azyl kolem 90 tisíc migrantů, zaznamenala nárůst drobné kriminality, počet závažných trestných činů, jako je znásilnění či vražda, ale zůstal ve srovnání s předchozími lety zhruba stejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám