Hlavní obsah

Migranti obcházejí plot a do Maďarska proudí přes zamrzlou Tisu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Migranti, většinou pocházející z Afghánistánu a Pákistánu, stále častěji obcházejí plot na srbsko-maďarské hranici po zamrzlé řece Tise. V televizi M1 to v pondělí řekl bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi. Od pátku do neděle zadrželi na srbsko-maďarské hranici 145 migrantů, z nich většina využila k přechodu zamrzlou hladinu řeky.

Foto: MTI

Tábor na maďarsko-srbské hranici

Článek

„Vše se děje za pomoci převaděčů, kteří znají místní poměry,“ upozornil Bakondi. Většinu migrantů zadrželi maďarští policisté a vrátili je na srbské území.

„Do vnitrozemí se ze zmíněného počtu dostalo jen 21 narušitelů hranic,“ uvedl web police.hu. Většinu migrantů, kteří se na srbsko-maďarské hranici shromáždili, tvoří Afghánci a Pákistánci.

Bakondi upozornil, že na území Srbska se v současnosti zdržuje 7300 až 7500 migrantů, kteří se snaží dostat dál na území Evropské unie. Bezpečnostní poradce premiéra zdůraznil, že ostraha srbsko-maďarské hranice bude v následujících týdnech zvýšena. Bakondi konstatoval, že tlak migrantů letos neklesl ani v zimních měsících.

Foto: MTI

Podle maďarských zákonů je možné vrátit na území sousedního státu migranty, které zadrží v hloubce do osmi kilometrů na maďarském území. Maďarští policisté doprovodí migranty k brankám, které jsou umístěny v hraniční bariéře, a poradí jim, aby vyhledali nejbližší tranzitní zónu, kde mohou oficiálně požádat o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám