Hlavní obsah

Lavina zasypala v Rakousku čtyři Čechy, dva se vyhrabali, dva jsou po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salcburk
Aktualizováno

Dva Češi zahynuli v neděli u Krimmlu nedaleko Salcburku při pádu laviny. Oznámila to agentura APA. Lavina zasáhla čtyři Čechy, dva se z ní dostali vlastními silami. Při pádu další laviny v oblasti zemřel Rakušan.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská horská služba zasahuje po pádu laviny. Archivní foto.

Článek

Podle rakouské horské služby se čtveřice vydala na horskou túru bez potřebného nouzového vybavení. Když byli pod Zittauer Hütte, utrhla se samovolně lavina a pohřbila je ve výši 1700 metrů.

Dva Češi se dostali ze sněhu sami. Našli jednoho ze svých kamarádů a začali ho vyhrabávat z laviny a oživovat. Záchranáři pak našli čtvrtého. Dvojici, která se nedostala na povrch sama, ale nebylo pomoci, protože pod sněhem nezůstala vzduchová kapsa, takže nemohli dýchat.

Češi, kteří zahynuli pod lavinou v Rakousku, šli podle sdělení mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové po vyznačené trase. Jejich těla by do Česka mohla být převezena v pondělí nebo v úterý.

V další lavině zahynul Rakušan 

Další lavina se zřítila na Pfeifferköpflu u nedalekého Brambergu, uvedl server listu Tiroler Tageszeitung. Zřejmě ji strhli čtyři místní freerideři. Jednoho zasypala. Podařilo se ho vyhrabat a resuscitovat. V kritickém stavu ho převezli do nemocnice, kde zemřel.

Záchranáři zasahovali i u pádu laviny mezi Großarlem a Bad Hofgasteinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám