Hlavní obsah

Lavina na hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

– Řím

Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Foto: Soccorso Alpino Speleologico Lazio/Handout, Reuters

Z hotelu téměř nic nezbylo.

Článek

„Giampiero a všichni ostatní hoteloví hosté zaplatili a shromáždili se na recepci. Byli připravení odjet, jakmile dorazí sněžný pluh,“ uvedl Marcello. Hostům podle něj nejdříve řekli, že pluh cestu prohrne do 15. hodiny, pak se ale jeho příjezd posunul na 19. hodinu. „Měli už připravené kufry, všichni hosté chtěli odjet,“ dodal.

„Jsem naživu, protože jsem šel do auta, abych vzal léky své ženě, kterou bolela hlava,“ řekl Parete záchranářům. Když se obrátil směrem k budově, viděl „padat na hotel horu“. Lavina pohřbila i jeho, muži se ale podařilo vyprostit se vlastními silami, napsal list La Repubblica.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři natočili interiér hotelu, který zasypala lavinaVideo: AP

Posléze osmatřicetiletý Parete podle svých slov našel dalšího muže, který lavinu přežil. Fabio Salzetta v hotelu pracoval jako údržbář. Společně pak zavolali Pareteho příteli Marcellovi. "V hotelu jsou mé dvě děti a manželka," uvedl Parete, který je spolu s druhým přeživším v nemocnici ve městě Pescara.

Marcella, kterému se dvojice dovolala, se podle svých slov pokusil zalarmovat policii a prefekturu v Pescaře, nikdo mu prý ale nevěřil. „Úřad prefekta mi řekl, že to není pravda, protože v hotelu je vše v pořádku,” tvrdí Marcello. Podle něj ho vážně začali brát až po několika telefonátech a pomoc dorazila až dvě hodiny po pádu laviny. První záchranáři se na místo neštěstí museli dostat na lyžích. Kromě Pareteho a Salzetty na místě nezaznamenali žádné známky života. Pohřešují se zhruba tři desítky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranářská vozidla se prodírají sněhem k hotelu RigopianoVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám