Hlavní obsah

Vatikán dál kryje zneužívání dětí, tvrdí italský novinář

– Vatikán

Vatikán dál zametá pod koberec sexuální obtěžování dětí uvnitř katolické církve. Vrcholní církevní představitelé navíc nevyvinuli dostatečnou snahu, aby pedofilní chování svých kněží zabránili alespoň do budoucna. V knize Lussuria (Smilstvo), která vyjde ve čtvrtek, to tvrdí italský novinář Emiliano Fittipaldi.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František

Článek

„Problém je v tom, že s fenoménem pedofilie (v církvi) nebojují s dostatečnou vervou. Církev po celém světě pokračuje v ochraně soukromí pedofilů a kardinálů, kteří je kryjí. František pedofily přímo nebrání, ale neudělal téměř nic proti fenoménu pedofilie,“ řekl Fittipaldi v rozhovoru pro deník The Guardian.

Svá tvrzení italský žurnalista opírá o výpovědi církevních představitelů i lidí angažovaných ve vyšetřování případů zneužívaných dětí.

Jen mezi roky 2013 a 2015 přišlo podle Fittipaldiho do Vatikánu z různých částí světa na 1200 oznámení o zneužívání dětí kněžími. Šlo podle něj o dvojnásobný nárůst proti období mezi lety 2005 až 2009. Skandály údajně zatajovali i vysocí preláti v okolí papeže Františka. Výňatky z knihy zveřejnila agentura APA.

Mezi podezřelými i vatikánský pokladník

Kritika je směřována i na samotného papeže, protože jmenoval pokladníkem Vatikánu australského kardinála George Pella, který je ve vlasti vyšetřován kvůli zneužívání chlapců.

K vypracování návrhů na reformu vatikánských struktur navíc František ustanovil honduraského arcibiskupa Óscara Rodrígueze Maradiagu. Toho obvinila americká organizace sdružující obětí sexuálního násilí ze strany kněží, že bránil úřednímu vyšetřování podezření na sexuální zneužívání.

Reklama

Související články

Aféra s kondomy nadzvedla Vatikán

Desítky tisíc kondomů rozdělili o své vůli pracovníci charitativní větve řádu maltézských rytířů v Barmě. Spor o tento osvětový počin ve vzdálené zemi však...

Výběr článků

Načítám