Hlavní obsah

Střední Itálii postihlo zemětřesení, v Římě evakuovali metro

Řím
Aktualizováno

Střední Itálii zasáhlo zemětřesení o síle 5,4 stupně Richtera. Epicentrum se nacházelo 111 kilometrů severovýchodně od Říma v hloubce deseti kilometrů. Informace o případných obětech, zraněných či materiálních škodách zatím nejsou k dispozici. V Římě preventivně evakuovali metro.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli zemětřesení bylo uzavřeno metro v ŘíměVideo: Reuters

 
Článek

"Pocítili jsme silné otřesy přímo tady v Římě... Třásly se obrazy, pohybovaly se některé předměty na stole a dokonce se i houpal lustr," řekl ČTK Miloslav Hirsch z politického a tiskového úseku českého velvyslanectví.

"Zažili jsme něco podobného již dvakrát v minulém roce, v srpnu a v říjnu. Toto (zemětřesení) nemělo takovou intenzitu jako loni, nicméně i tak bylo znatelné," dodal.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Voják před vstupem do jedné ze stanic římského metra.

Otřesy začaly podle výpovědí svědků, na které odkazuje deník The Independent, okolo 10.30 středoevropského času. Epicentrum se nacházelo 111 kilometrů severovýchodně od Říma v hloubce deseti kilometrů. Podle seizmologického střediska EMSC se země otřásla celkem třikrát.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení

Nynější otřesy půdy přišly jen několik měsíců poté, co Itálii postihlo silné zemětřesení o síle 6,2 Richterovy škály. Přírodní katastrofa si tehdy ve střední části země vyžádala 299 životů a desítky zraněných.

Tisíce lidí přišly při minulém zemětřesení o střechu nad hlavou a musely se uchýlit do provizorních přístřešků. Likvidace škod a opravy poškozených budov stále pokračují.

Apeninský horský pás se nachází mezi Jaderskou a Euroasijskou tektonickou deskou, a seizmologická aktivita (otřesy země) je proto v této oblasti častá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám