Hlavní obsah

Mayová se vysloví k podobě brexitu

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý nastíní plány svého kabinetu ohledně toho, jak bude postupovat v nadcházejícím procesu k vystoupení Británie z Evropské unie. Možná zazní i možný termín začátku vyjednávání brexitu mezi Londýnem s unijními partnery.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu

Článek

Britská média spekulují, že Mayová bude v projevu signalizovat odchod Británie z unijního jednotného trhu a celní unie. Také usuzují, že premiérka je rozhodnuta opustit EU bez jakékoli formy privilegovaného partnerství, což je varianta označovaná jako „tvrdý brexit”.

Britský ministr pro brexit David Davis v neděli řekl, že vládní stanovisko bude respektovat vůli lidu a bude trvat na tom, že země si musí udržet kontrolu nad přistěhovalectvím. Volným pohybem osob EU podmiňuje existenci bezcelního přístupu Británie k velkému kontinentálnímu trhu s půlmiliardou obyvatel.

Úřad premiérky uvedl, že při vystoupení před státními zaměstnanci a zahraničními diplomaty Mayová kromě jiného zdůrazní, že je třeba, aby se Britové, rozdělení výsledkem referenda, sjednotili kolem společných cílů, kterými je například ochrana a posilování práv zaměstnanců.

V loňském hlasování se v červnovém referendu pro brexit vyslovilo 52 procent voličů, 48 jich bylo proti. Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu s evropskými partnery nejpozději koncem března. Tato jednání by měla podle různých komentářů trvat 18 až 24 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám