Hlavní obsah

Turci dopadli silvestrovského střelce z Istanbulu

Istanbul
Aktualizováno

Turecké bezpečnostní složky dopadly atentátníka, který na Silvestra útočil na noční klub Reina na břehu Bosporského průlivu v evropské části Istanbulu. S odvoláním na turecká média o tom informovala televize Sky News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turci dopadli silvestrovského střelce z IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Podle listu Daily Sabah je podezřelý Uzbek, jmenuje se Abdulgadir Mašaripov a byl zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt.

Silvestrovský teroristický útok v klubu Reina si vyžádal 39 životů a 69 lidí utrpělo  zranění. Podle BBC se k útoku přihlásil Islámský stát s tím, že jde o odvetu za turecké vojenské operace na území Sýrie.

Foto: ČTK/AP

Zadržený podezřelý ze střelby v nočním klubu Reina.

Za pachatele označovala turecká média Mašaripova už týden po útoku. Daily Sabah o něm napsal, že je znám rovněž pod přezdívkou abú Muhammad Hurasání. Podle deníku Hürriyet ale nespáchal útočník masakr z ideologických důvodů, nýbrž za finanční odměnu 150 tisíc dolarů (3,8 miliónu korun).

To podle policie dokládá i způsob útoku - nešlo, jak bývá zvykem, o sebevražedný atentát, útočník naopak měl zájem na tom, aby unikl do bezpečí, připomněla ČTK.

Před útokem atentátník podle svědků křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký) a evidentně mu šlo o to, zabít co nejvíc lidí. Střílel i do těch, které už zranil. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Jeden z mužů, kterého turecká policie zatkla v bytě, kde byl také dopaden útočník na istanbulský klub Reina.

„Střílel nás na podlaze. Hrál jsem mrtvého, aby už do mě nestřílel,“ popsal po útoku agentuře Reuters François Al-Asmajeden, jeden z hostů klubu, který byl postřelen. [celá zpráva] V době, kdy terorista do klubu vtrhl, tam slavilo příchod Nového roku na 600 lidí.

Mezi oběťmi byli občané Izraele, Francie, Tunisu, Libanonu, Indie, Belgie, Jordánska a Saúdské Arábie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám