Hlavní obsah

Řecko nevydá uprchlé turecké důstojníky

Atény
Aktualizováno

Řecký nejvyšší soud rozhodl nevyhostit ze země dva turecké důstojníky, jejichž vydání požaduje Ankara kvůli loňskému pokusu o puč. Zvrátil tak rozhodnutí soudu nižší instance. Informoval o tom turecký deník Hürriyet.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Důstojníci tvrdí, že za pučem proti prezidentu Tayyipovi Recepovi Erdoganovi (na snímku) nestáli.

Článek

Nejvyšší soud již přezkoumal čtyři z osmi žádostí o vyhoštění, v polovině z nich tento týden rozhodl, že důstojníky nevydá. O osudu zbývajících čtyř bude jednat v pátek.

„I když jsou to největší nepřátelé Řecka, nesmějí být vyhoštěni," řekl podle serveru Ekathimerini soudce Haralambos Vurliotis. Podle deníku Hürriyet soudce uvedl, že přišli do Řecka jako žadatelé o azyl a nebudou ze země vyhoštěni. Již v úterý rozhodl jiný soudce o nevyhoštění dalších dvou důstojníků.

Příbuzným zabavili pasy

Oba soudci argumentovali tím, že by důstojníkům nebyl v Turecku umožněn spravedlivý proces. Jejich obhájci u soudu promítli video z Turecka z nedávného zatýkání několika tamních soudců, kteří podporovali nevyhoštění důstojníků, napsal dnes bez dalších podrobností list Hürriyet.

Turečtí důstojníci před soudem prohlásili, že pokusu o převrat se loni v červenci v Turecku neúčastnili. Řekli také, že členové jejich rodin byli v Turecku vyhozeni z práce a byly jim zabaveny pasy.

Řecké soudy rozhodovaly o osmi tureckých vojácích, kteří přiletěli do Řecka vrtulníkem několik hodin po pokusu o převrat. Ve skupině jsou dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři.

O jejich vydání rozhodovalo loni několik soudů nižší instance.

Od nezdařeného převratu uprchlo z Turecka, zejména do Evropy, mnoho tureckých vojáků žádajících o azyl. Ankara totiž od července začala provádět rozsáhlé čistky, během nichž vyhodila z práce či zbavila úřadu přes 100 000 lidí, včetně soudců, prokurátorů, policistů i učitelů.
Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana viní z pokusu o puč hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Jeho příznivce Erdoganova vláda pronásleduje dlouhodobě, od července tažení vůči nim ještě zintenzivnila. Proto se někteří, včetně Gülena, domnívají, že puč mohla zosnovat sama vláda, aby tažení vůči svým kritikům ospravedlnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám