Hlavní obsah

Vánoční příměří na Donbasu nevydrželo

Kyjev/Doněck

Tři ukrajinští vojáci byli v neděli zraněni střelbou separatistů, uvedlo tiskové středisko štábu vedoucího ukrajinské operace ATO na východě země. Vzbouřenci využili k palbě také těžké zbraně včetně tanků. Příměří uzavřené na Vánoce nevydrželo.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci

Článek

Z obrněných transportérů i z houfnic ráže 122 mm ostřelovali Šyrokino, Luhansk a místa v Doněcké oblasti. U Talakovky nasadili tank. Na mnoha místech fronty také použili minometů ráže 120 mm, uvedla Ukrajinska pravda.

Neděle byla klidnější než sobota, kdy bylo podle štábu ATO zaznamenáno 72 případů porušení příměří ze strany separatistů a zraněno bylo šest vojáků.

Separatisté tvrdí, že z minometů ráže 82 mm stříleli také ukrajinští vojáci. Jejich terčem se stala vesnice Leninskoje na jihu samozvané Doněcké lidové republiky. Palba začala kolem deváté večer a trvala dvacet minut. Ostřelován byl i Majorsk u Horlivky, napsal server DNR-Nesw.

Na východě Ukrajiny se bojuje, i když byla snaha dosáhnout příměří alespoň na období obou Vánoc, tedy katolických a pravoslavných. Platit mělo od 24. prosince, ale už 29. padl ukrajinský voják. Pokusit obnovit je ke konci roku neuspěly.

Reklama

Výběr článků

Načítám