Hlavní obsah

Na Lomnickém štítu bylo mínus 28 stupňů, v Itálii nejezdí vlaky a trajekty

Bratislava

Slovenští meteorologové zaznamenali v pátek ráno na Lomnickém štítu rekordní mráz minus 28,1 stupně Celsia. Tím byl překonán rekord z roku 1985, kdy na stejném místě naměřili minus 27,4 stupně.

Foto: Profimedia.cz

Observatoř na vrcholu Lomnického štítu ve Vysokých Tatrách.

Článek

Ještě v pátek v poledne hlásili z Lomnického štítu minus 25 stupňů. Sněhová pokrývka tam dosahuje 202 centimetrů. Extrémně chladné počasí panovalo na celém východním Slovensku. V Popradu bylo ráno minus 22,7 stupně.

V Košicích naměřili „pouze“ minus 12,6 stupně, ale silný severák způsobil, že pocitová teplota dosahovala 23 stupňů pod nulou.

Z jedenácti meteostanic na východním Slovensku nezaznamenali arktický den pouze v Trebišově, kde v poledne naměřili minus 9,8 stupně.

V Itálii nejezdí vlaky i trajekty

V Itálii napadl sníh i v nejjižnějších italských regionech Apulii, Kampánii a Basilicatu. Zasněžená je i Sicílie, kde obvykle příliš často sníh nepadá. Ve městě Altamura v Apulii zemřela podle agentury APA 49letá žena na následky zranění, které utrpěla po pádu na ledu. V Avellinu v Kampánii zemřel v mrazu třiačtyřicetiletý bezdomovec a v sicilské Messině byl nalezen v opuštěné budově šestačtyřicetiletý Rumun, který zřejmě také umrzl.

Foto: Emiliano Grillotti, ČTK/AP

Kočka v zasněženém italském městě Amatrice, které bylo v srpnu 2016 poničeno zemětřesením.

Kromě problémů na silnicích museli v Itálii uzavřít i část jadranské železniční trasy mezi Boloňou a Anconou, mimo provoz je i letiště ve městě Pescara, metropoli regionu Abruzzo. V Římě ledový vítr vyvrátil strom, který zranil jednu ženu.

Kvůli silnému větru byl pozastaven provoz trajektů mezi italskou pevninou a ostrovy Capri a Ischia u Neapole, většinu lodních spojení zrušili dopravci v Řecku mezi ostrovy v Egejském moři.

V Istanbulu oznámila letecká společnost Turkish Airlines kvůli nepříznivému počasí zrušení skoro dvou stovek domácích a mezinárodních letů, včetně linky do Prahy.

Vinou nynější vlny mrazů hlásí úřady v Polsku pět úmrtí; tři lidé umrzli a dva se udusili. V sousední Lvovské oblasti na Ukrajině podlehli mrazu čtyři lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám