Hlavní obsah

Nejvyšší diplomat Británie v EU nečekaně rezignoval

– Londýn • Aktualizováno

Britský stálý zástupce při EU Ivan Rogers v úterý nečekaně rezignoval, uvedl v úterý list Financial Times s odvoláním na diplomatovo okolí. Důvod ministerstvo zahraničí neoznámilo. Očekávalo se přitom, že právě tento zkušený diplomat bude hrát klíčovou roli při vyjednávání brexitu, uvedla BBC. Rogers post opustí v nadcházejících týdnech, jeho nástupce bude oznámen brzy, uvedla britská vláda.

Foto: Toby Melville, Reuters

Článek

Jeden z nejzkušenějších britských vyjednávačů v EU tak svůj úřad opouští ještě před tím, než na jaře formálně začnou vyjednávání mezi Bruselem a Londýnem o odchodu Británie z evropského bloku.

Rogers ve své funkci působil od roku 2013 a původně odejít měl letos v listopadu, uvedl list The Financial Times. Význam své rezignace Rogers podle informací listu před svými spolupracovníky zlehčoval. Řekl jim, že odchází jen o něco dříve, než bylo v plánu.

Podle FT byl jedním z předních poradců někdejšího premiéra Davida Camerona v době, kdy předseda vlády před červnovým referendem o EU vyjednával s Bruselem o úpravě postavení Británie v rámci osmadvacítky. S přípravami na takzvaný brexit radil rovněž současné premiérce Therese Mayové.

List FT také připomněl, že ačkoli Rogerse spojují s Mayovou dlouholeté pracovní vazby, v posledních měsících se vztahy mezi tímto diplomatem a některými členy premiérčina kabinetu zhoršily. 

V prosinci soukromě řekl britským ministrům, že jednání o obchodní dohodě Spojeného království a EU mohou trvat deset let. Dodal, že takový odhad mají i země EU. Upozornil i na problémy se schvalováním dohody, protože ji musí ratifikovat každý členský stát EU zvlášť. Čelil kvůli tomu kritice zastánců odchodu, že přejímá stanoviska EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám