Hlavní obsah

Atentátník z Istanbulu přišel do Turecka ze Sýrie, o Kyrgyze Mašrapova nešlo

– Ankara • Aktualizováno

Turecko pokračuje v pátrání po atentátníkovi, který v istanbulském klubu Reina na Nový rok postřílel 39 lidí. Údajně přišel do Turecka ze Sýrie i s rodinou, uvedl list Habetürk. Podle listu Expres už turecké úřady potvrdily, že hledají 28letého Kyrgyze Jachema Mašrapova. Ten byl poté nakrátko zadržen a propuštěn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajný útočník z Istanbulu na selfie záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Spekulace o tom, že atentátníkem byl Mašrapov, se už objevovaly, ale dosud je úřady nepotvrdily. [celá zpráva]

Britský list Expres ale ve středu uvedl, že úřady potvrdily, že pátrají po 28letém Kyrgyzi Mašrapovovi. Z článku ale neplynulo, zda je označen jako pachatel. List zveřejnil i jeho pas, který byl vydán na konci října loňského roku.

Mašrapov, který se mezitím již vrátil do vlasti, sdělil, že jej turecká policie zadržela po atentátu na letišti, odkud se chystal odletět, ale po hodinovém výslechu ho opět s omluvou propustila. Zřejmě jde o jednoho ze dvou cizinců, o jejichž zadržení na letišti informovala AFP. Atentátníkovi je prý jen podobný. Istanbul navštívil v obchodní záležitosti. 

Televize CNN Türk už v pondělí uvedla, že zřejmě šlo o Kyrgyze nebo Uzbeka. Kyrgyzské bezpečnostní složky potvrdily, že jsou kvůli tomu v kontaktu s tureckými úřady. Další detaily ale neposkytly.

Podle listu Haber Turk je atentátník příslušník ujgurské menšiny z čínské provincie Sin-ťiang.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník z Istanbulu krátce před útokem na klub ReinaVideo: Reuters

Útočník přišel ze Sýrie

Atentátník přišel podle stávajících informací vyšetřovatelů do Turecka ze Sýrie v listopadu, uvedl list Habetürk. Protože do města Konya cestoval se ženou a dvěma dětmi, nevzbudil pozornost.

„Útočník měl zcela jistě zkušenosti z boje. Mohl v Sýrii bojovat léta,“ uvedl pro agenturu Reuters zdroj z turecké bezpečnosti. Dodal, že muž byl zřejmě řízen džihádistickou skupinou.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Interiér istanbulského klubu Reina, kde na Nový rok útočník postřílel 39 lidí.

O tom svědčí i způsob provedení chladnokrevného útoku, kdy atentátník opakovaně vyměňoval zásobníky. List Habetürk citoval barmana, že muž několikrát hodil do davu výbušniny, zřejmě aby lidi zmátl v momentě, kdy potřeboval znovu nabít. Několik svědků potvrdilo agentuře Reuters, že slyšeli při útoku i exploze.

Turečtí představitelé zatím nezmínili detaily z vyšetřování, ale mluvčí vlády Nurman Kurtumlus už pondělí oznámil, že jsou blízko ke zjištění totožnosti podezřelého. Útočník si krátce před atentátem pořídil vlastní video na istanbulském náměstí Taksim. Kurtumlus ale nijak nekomentoval to, že se k útoku přihlásil Islámský stát. [celá zpráva]

Další zadržení 

Istanbulská policie v úterý zatkla dalších šest podezřelých, které vyslýchá. Počet zadržených tak sloupl na 14. Útočník však mezi nimi není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám