Hlavní obsah

Prchající útočník z Istanbulu má tvář, jméno zatím ne

Istanbul
Aktualizováno

Turecká policie zveřejnila fotografie muže podezřelého z teroristického útoku na noční klub v Istanbulu. Vyšetřovatelé také mají k dispozici atentátníkovy otisky prstů. Policie pokračovala v noci v raziích a celkem zatkla už dvanáct lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka z Istanbulu zachytily bezpečnostní kameryVideo: AP

 
Článek

„Máme informace o otiscích prstů a základním vzhledu teroristy,“ prohlásil v pondělí vicepremiér Numan Kurtulmus a slíbil, že se jeho vyšetřovatelé snaží co nejrychleji atentátníka identifikovat. „Doufáme, že nejenže najdeme tohoto teroristu, ale také že odhalíme, s kým byl ve spojení a kdo mu poskytl podporu, ať už uvnitř klubu, nebo mimo něj,“ dodal.

Útočník si zřejmě fotografie, které úřady uvolnily, pořídil na náměstí Taksim pár hodin před masakrem. Kromě těchto snímků má policie k dispozici ještě kamerové záznamy z klubu a dvou dalších míst. Jeden byl pořízen na hraničním přechodu a další ve městě. Útočník na něm debatuje s taxikářem.

Foto: Profimedia.cz

Muž, který podle turecké policie útočil na Silvestra v istanbulském klubu.

Vicepremiér Kurtulmus potvrdil, že bylo zatčeno osm lidí. Mezitím však speciální policejní jednotky podnikly další zátahy a zatkly čtyři další osoby. Útočník však stále uniká. Policie rovněž provedla prohlídky ve městech Yalova a Bursa, kde lidé tvrdili, že útočníka po masakru zahlédli. Ani jedna z akcí ale nepřinesla kýžený výsledek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie podnikla razii v Istanbulu v souvislosti s útokem v klubu ReinaVideo: Reuters

Turecké sdělovací prostředky s odkazem na nejmenované zdroje z vyšetřování informovaly, že atentátník je Kyrgyz nebo Uzbek. Kyrgyzstán takové tvrzení zpochybnil. Policejní zdroje později hovořily už jen o muži kyrgyzské národnosti. Někteří policisté také řekli, že už znají totožnost hledaného, ale zatím ji nezveřejnění kvůli probíhajícímu pátrání.

Několik světových médií uvedlo, že Turci pátrají po 28letém Kyrgyzovi Jachem Mašrapovovi. Úřady to zatím nepotvrdily.

Umírali převážně cizinci

Útočník v oblíbeném nočním klubu Reina na břehu Bosporu o silvestrovské noci vystřílel šest zásobníků. Zabil 39 lidí a 69 dalších zranil. Stav tří z nich je vážný. Mezi oběťmi jsou převážně cizinci – občané Saúdské Arábie, Iráku, Libanonu, Jordánska, Indie, Maroka, Německa, Sýrie, Izraele, Francie, Tuniska, Belgie, Kuvajtu, Kanady a Ruska.

K útoku se přihlásil Islámský stát. Vicepremiér Kurtulmus připustil, že se jedná o odvetu za vpád turecké armády do Sýrie. Turci v sousední zemi operují od loňského srpna a v současnosti svádějí tvrdý boj s Islámským státem u Al-Bábu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám