Hlavní obsah

Poláci na Silvestra hodili dělbuch do prodejny kebabu, Tunisan jednoho z nich zabil

Právo, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Skupina mladých Poláků ve městě Elk o silvestrovské noci hodila dělbuch do občerstvení Prince Kebab, které tam provozují přistěhovalci. Poláci se před podnikem porvali se zaměstnanci restaurace, kteří honili jednoho z nich, protože odešel bez placení. Při střetu tuniský kuchař dvakrát bodl 21letého Poláka, který na místě zemřel. Obviněn byl také Alžířan, majitel podniku. V neděli pak ve městě vypukly nepokoje.

Foto: Profimedia.cz

Policisté u podniku Prince Kebab

Článek

„Podle dosavadního vyšetřování 21letého Daniela zabil v bitce 26letý Tunisan, který pracoval v prodejně kebabu jako kuchař. K činu se přiznal,” řekl na pondělní tiskové konferenci městský prokurátor v Elku na severovýchodě Polska Wojciech Piket.

Dodal, že oběť, která byla v minulosti potrestána za násilné trestné činy, se pokusila opustit podnik Prince Kebab bez zaplacení zkonzumovaného jídla, navíc se dvěma odcizenými lahvemi. Kuchař s pomocníkem ho vyběhl zadržet a v bitce jej píchl nožem.

Dělbuch podle aktuálních zjištění vhodil do prodejny až během bitky další z mladíků. V neděli začali k místu incidentu chodit místní a klást tam květiny, ale pieta se zvrhla.

„Krátce poté vypukly ve městě nepokoje. Asi 500 rozvášněných lidí zaútočilo kamením, lahvemi, dělbuchy a světlicemi na kebab bar a zcela ho zdemolovali,“ uvedla místní stanice Radio 5 s odvoláním na mluvčího policie Rafala Jackowského.

Video zveřejněné na Twitteru

Dav se vrhl i na policisty, kteří museli přivolat posily z nedalekého Olsztynu. Zásahovým jednotkám se podařilo nepokoje zvládnout až za použití síly v neděli pozdě v noci.

„Policie zatkla 28 nejagresivnějších výtržníků včetně čtyř cizinců. Jednoho z nich, pocházejícího z Tuniska, městská prokuratura v Elku obvinila z vraždy mladého Poláka,“ oznámil v pondělí polský ministr vnitra Mariusz Baszczak. Čtyři zadržení cizinci pocházejí z Alžírska, Maroka a Tuniska a ve městě provozují dvě občerstvení s kebabem.

Polská média v pondělí večer informovala, že byl obviněn také Alžířan, majitel občerstvení. Podle svého právního zástupce muž veškerá obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám