Hlavní obsah

K útoku v Istanbulu se přihlásil IS, střílel zřejmě Uzbek nebo Kyrgyz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

V Turecku pokračuje hon na muže, který na Nový rok postřílel v istanbulském klubu 39 lidí. K útoku se v pondělí přihlásil Islámský stát, krátce předtím policie oznámila, že pachatelem je zřejmě Uzbek nebo Kyrgyz. Už dříve se od atentátu distancovala separatistická zakázaná turecká Strana kurdských pracujících (PKK).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka z Istanbulu zachytily bezpečnostní kameryVideo: AP

 
Článek

Islámský stát se k útoku v Istanbulu přihlásil v pondělí ráno na internetu. „Při pokračování požehnaných operací, které provádí Islámský stát proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu udeřil na jeden z nejslavnějších nočních klubů, kde křesťané oslavovali svůj odpadlický svátek,” ocitoval prohlášení list The Guardian.

Turecká policie se domnívá, že atentát spáchal občan Uzbekistánu nebo Kyrgyzstánu napojený na Islámský stát. Uvedla to televize CNN Türk s tím, že tuto informaci získala při vyšetřování.

Podle listu Hürriyet ale zatím není identita atentátníka známa. Vyšetřovatelé pokračují ve snaze získat další záběry, které by je k pachateli dovedly. Už se objevila videa, kde je zachyceno, jak střílí.

Podle toho, jak akce vypadala, šlo zřejmě o vycvičeného útočníka, uvedl expert na terorismus Abdullah Agar. Střelec během pět a půl minuty trvajícícho útoku vyměnil šest zásobníků a vypálil 180 ran.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terorista převlečený za Santa Clause střílel v klubu v IstanbuluVideo: AP, Reuters

Policie také zjistila, že atentát má podobný rukopis jako útok spáchaný v červnu na Atatürkovo letiště v Istanbulu. Podle provládního listu Kara policie vyšetřuje, zda útok nepodnikla stejná buňka IS.

Doposud se turecké úřady ani vysocí představitelé nevyjadřovali k tomu, kdo stojí za atentátem, přiznávali však, že jde o teroristický útok. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je cílem útočníků vyvolat v zemi chaos. „Pokoušejí se demoralizovat náš lid a destabilizovat naši zemi,” uvedl prezident.

Kurdové se distancují

I když panovalo přesvědčení, že šlo nejspíš o akci IS, objevovaly se i názory, že za ní mohou stát separatističtí Kurdové. Ti to však popřeli.

„Žádné kurdské síly nemají nic společného s tímto útokem,” řekl vysoký představitel PKK Murat Karaylian agentuře ANF News. „Boj Kurdů za svobodu je také bojem za demokratizaci Turecka. To je důvod, proč necílíme na nevinné a na civilisty,“ doplnil.

Terči kurdských útoků většinou bývají policejní a vojenské hlídky nebo autobusy převážející příslušníky bezpečnostních sil.

„Koordinace je velká. Najdeme ho. Bezodkladně,“ uvedl podle CNN turecký premiér Binali Yildirim před istanbulskou nemocnicí. Tam leží část z 69 raněných, z nichž je několik v kritickém stavu.

Obdobně se o stíhání útočníka vyjádřil i ministr vnitra Süleyman Soylu, který prohlásil, že by podezřelý „měl být dopaden brzy“.

Poté, co útočník zabil před klubem policistu a dalšího muže, pálil do hostů v klubu, kde bylo šest set lidí. Dvě třetiny z 39 obětí jsou cizinci. Původní tvrzení, že muž byl oblečen jako Santa Claus, byla později dementována. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám